Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

Kupovina polovnog automobila: Kako prepoznati skrivena oštećenja Reviewed by Momizat on . Kupujete polovnjaka koji izgleda lijepo i očuvano, ali da li ste sigurni da automobil nije pretrpio oštećenja? Uz pomoć ovih savjeta doskočićete prevarantu. Doš Kupujete polovnjaka koji izgleda lijepo i očuvano, ali da li ste sigurni da automobil nije pretrpio oštećenja? Uz pomoć ovih savjeta doskočićete prevarantu. Doš Rating: 0

Kupovina polovnog automobila: Kako prepoznati skrivena oštećenja

Advertisement

Kupujete polovnjaka koji izgleda lijepo i očuvano, ali da li ste sigurni da automobil nije pretrpio oštećenja? Uz pomoć ovih savjeta doskočićete prevarantu.

polovni-automobili

Došlo je vrijeme za kupovinu polovnog automobila. Ali, šta je danas dobra kupovina? Mnoge stvari su važne pri odabiru novog ljubimca, ali osnovne su dvije: da nije vraćena kilometraža na vozilu i da automobil nije učestvovao u saobraćajnoj nesreći.

Složićete se, u BiH su na velikom broju polovnjaka rađene mahinacije sa kilometražom, a gomila polovnjaka koji su kod nas u ponudi je udarana i loše popravljena. Uostalom, kako i ne bi kada po važećim propisima to i ne predstavlja krivično djelo, a gotovo niko za to nije kažnjen u BiH. Ipak, postoje načini da se utvrdi da li je kilometraža umanjena. Takvu uslugu nudi, na primjer, Auto-moto savez, a provjeru možete obaviti u ovlašćenom servisu, preko servisne knjižice ili kontaktiranjem prethodnih vlasnika.

Ovog puta savjetujemo kako da ustanovite da li je na automobilu bilo oštećenja od sudara čak i ako se neko dobro potrudio da ih sakrije.

1. POLOŽAJ VOLANA

437923_1_ff

Volan ne stoji pravilno, nešto nije u redu. Možda je prethodni vlasnik brzo prešao preko rupe ili ivičnjaka, a možda je učestvovao u saobraćajnoj nezgodi. U svakom slučaju provjerite trap.

2. PROVJERITE STAKLA

437924_2_ff

Na bočnim prozorima, često i na prednjem vjetrobranskom staklu ispisani su podaci o godištu vozila i proizvođaču. Ukoliko na svim staklima podaci nisu isti, znači da je automobil udaren pa je rađena zamjena.

3. REFLEKSIJA BOJE

437925_3_ff

Parkirajte automobil tako da mogu da se uoče linije na farbi. Zahvaljujući ovim linijama lakše možete pronaći eventualna udubljenja nastala u limariji.

4. BROJ ŠASIJE

437926_4_ff

Broj šasije se često falsifikuje, to svi znamo. Kupac-amater će teško primijetiti da li su brojevi prekucani pa provjeru treba povjeriti profesionalcu. Dakle, dobro otvorite oči.

5. TRAGOVI

437927_5_ff

Da li su branici bili udareni i kako da znate da li je možda mijenjana hauba? Pogledajte da li su spojevi i zazori na svim dijelovima karoserije jednaki. Na našoj slici vidi se da nije ništa rađeno.

6. RAZMAK IZMEĐU ZGLOBOVA

437928_6_ff

Obratite pažnju na mjesta gdje se farovi spajaju sa karoserijom i da li ima malih razmaka među spojevima. To takođe može da sugeriše da je bilo intervencija na donjem dijelu automobila.

7. KAKVA SU VRATA

437929_7_ff

Ne zaboravite da probate kako funkcionišu vrata na automobilu. Ukoliko se zatvaraju samo kada jače zamahnete, odnosno ako se čuje prasak, nešto nije u redu. Možda su šarke i ram savijeni u nekom sudaru.

8. VAROVI

437930_8_ff

Ima il tragova zavarivanja ili da su mijenjane bočne stranice ukoliko je došlo do jačeg sudara sa nekim vozilom? Na našem primjerku, nema sumnje, sve je original.

9. TESTIRANjE BOJE

437931_9_ff

Za neka oštećenja potrebno je farbanje u nadi da potencijalni kupac neće primijetiti razliku. Po pravilu, debljina sloja bi trebalo da iznosi između 0.1 i 0.2 milimetra. Ukoliko je sloj deblji, automobil je po svemu sudeći prefarban.

10. LAMPA TEST

437932_10_ff

Ponekad se tragovi nezgode kriju kod točkova ili iza poklopca. Zato je u ovim slučajevima baterijska lampa odličan asistent. U principu, najvažnije je da automobil koji vam je zanimljiv ne gledate po mraku ili po kiši.

Izvor: www.mojauto.rs

Komentari korisnika: