Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

Savjetnik kako prati automobil: Automatska praonica ili ručno pranje? Reviewed by Momizat on . Svjedoci smo da u posljednje vrijeme ima sve više automatskih praonica koji vozačima olakšavaju pranje vozila i skraćuju potrebno vrijeme za to što je nadasve k Svjedoci smo da u posljednje vrijeme ima sve više automatskih praonica koji vozačima olakšavaju pranje vozila i skraćuju potrebno vrijeme za to što je nadasve k Rating: 0

Savjetnik kako prati automobil: Automatska praonica ili ručno pranje?

Advertisement

Svjedoci smo da u posljednje vrijeme ima sve više automatskih praonica koji vozačima olakšavaju pranje vozila i skraćuju potrebno vrijeme za to što je nadasve korisno i praktično. 

automatsko_pranje_001

 

Ovom prilikom se pitamo ima li ova „priča“ i svoju drugu stranu medalje. Kao i u svemu nema jednoznačnog odgovora ali ukratko on bi značio da nakon prvotnog veselja što ste vaše vozilo za malo novaca i malo izdvojenog vremena blista detaljniji pogled može izazvati glavobolju kad na sjajnom laku budu uočljive mnogobrojne brazgotine kojima ni poliranje ne može pomoći. Treba napomenuti da ni samo poliranje nije poželjno jer skida površinski sloj laka koji onda ostaje podložan oksidaciji i trošenju.

Tragovi nastali na laku su uzrokovani istrošenim i prljavim četkama u automatskoj praonici. Zbog toga je preporučljivo koristiti samo provjerene autopraonice koje redovito održavaju svoje četke za pranje vozila, odnosno dotrajale mijenjaju novim.

rucno_pranje_002

 

Znatno manji rizik od oštećenja laka je kod ručnog pranja vozila ali treba napomenuti da su i tada moguće nezgode ako se u spužvi nađe kamenčić ili kakav drugi tvrđi oštriji predmet. Zbog toga, kao i kod četki u automatske praonice, neophodno koristiti potpuno čiste spužve i krpe. Prije pranja vozila spužvom svakako je preporučljivo temeljito očistiti vozilo vodom pod tlakom da se uklone grublje nečistoće.

Da zaključimo, obje vrste pranja su rizične ako se rade s prljavim spužvama i četkama ali je rizik od oštećenja laka manji kod ručnog pranja. Savjet za kraj. Redovito održavajte čistim svoje vozilo i ne dopustite da se prljavština nakupi na njemu u enormnoj količini jer će to otežati čišćenje vozila što može ostaviti traga na laku i karoseriji.

Svakako ne dopustite da se u proljetnim mjesecima nakupine kukaca dugo zadrže na vašem automobilu. Isto vrijedi i za ptičji izmet čiji kiseli sastav može ozbiljno oštetiti lak automobila.

Izvor: www.autoinfo.ba

Komentari korisnika: