Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

Uštedite gorivo: 12 savjeta kako da smanjite potrošnju goriva Reviewed by Momizat on . Nije važno gdje živite i kakav auto vozite, iz svakoga rezervoara za gorivo uvijek možete istisnuti još koji kilometar. Ako dobijete kilometar ili dva po litri Nije važno gdje živite i kakav auto vozite, iz svakoga rezervoara za gorivo uvijek možete istisnuti još koji kilometar. Ako dobijete kilometar ili dva po litri Rating: 0

Uštedite gorivo: 12 savjeta kako da smanjite potrošnju goriva

Advertisement

Nije važno gdje živite i kakav auto vozite, iz svakoga rezervoara za gorivo uvijek možete istisnuti još koji kilometar. Ako dobijete kilometar ili dva po litri goriva, skupit će se.

45163_Savjetujemo-kako-smanjiti-potrošnju-goriva-01-635x355

Sljedećih 12 savjeta za uštedu na gorivu sigurno će pomoći da vaše vozilo bude ekonomičnije. Uštedjet ćete dakle novac, a istodobno smanjiti emisiju CO2 u okoliš. Sa svakim savjetom malo ćete povećati broj prijeđenih kilometara po spremniku goriva; ako udružite više njih, razlika će biti osjetna.

Pomislite na koristi koje će vaši napori za manju potrošnju goriva donijeti našemu planetu i budućim generacijama.

fuel-saving-1_tcm1454-82593

Usporite:

Jedan je od najjednostavnijih i najučinkovitijih načina smanjenja potrošnje goriva sporija vožnja. Što je veća brzina, veća je i potrošnja goriva Ako npr. povećate brzinu s 40 km/h na 80 km/h, time ćete gotovo udvostručiti potrošnju. Naravno da i prevelika i premala brzina uzrokuju veću potrošnju u l/100 km. Optimalna je potrošnja goriva kod brzine između 50km/h i 70km/h.

fuel-saving-2_tcm1454-82594

Promijenite način vožnje:

Ako sporo ubrzavate i oprezno mijenjate stupnjeve prijenosa, možete uštedjeti puno goriva. Unaprijed razmislite kad ćete se zaustaviti pa nećete trebati naglo kočiti, gledajte daleko naprijed na cestu i ako vidite da promet na raskrižju stoji, spustite nogu s papučice za gas i se polako se približavajte raskrižju. Kod agresivne vožnje, kao što je npr. gas do daske, a zatim naglo kočenje, potrošit ćete čak 20% više goriva nego kod smirene vožnje.

fuel-saving-3_tcm1454-82595

 

Vozite u što višem stepenu prijenosa:

Automobili su tako zasnovani da treba početi u najnižem stepenu prijenosa jer je tu snaga motora najveća, a kad postignemo određenu brzinu, vožnjom u najvišem mogućem stepenu prijenosa sigurno ćemo smanjiti potrošnju goriva. Ako se u niskom stepenu prijenosa vozimo naokolo, možemo puno povećati potrošnju goriva. Ako je sigurno, uvijek pokušajte pomaknuti u viši stepen prijenosa.

fuel-saving-4_tcm1454-82597

 

Promišljena upotreba tempomata:

Upotrebom tempomata možete smanjiti potrošnju goriva jer tako zadržavate ravnomjernu brzinu na ravnim cestama i po nizbrdici. Ako kod vožnje po uzbrdici budete upotrebljavali tempomat, on će tjerati vozilo na veću brzinu da zadrži podešenu brzinu, a time će se povećati potrošnja goriva.

fuel-saving-5_tcm1454-82598

Klimatski uređaj upotrebljavajte umjereno:

Klimatski uređaj dodatno je opterećenje za motor automobila pa mu je potrebno više goriva. Bez uporabe klimatskog uređaja potrošnja goriva niža je do 3%. Razmislile zar ne biste radije isključili klimu kada vam vanjske temperature to dopuštaju, osobito zimi. Kod vrlo spore vožnje ili dok mirujete, otvorite prozore i otvore za zrak te uživajte u laganom strujanju zraka.

fuel-saving-6_tcm1454-82600

Izbjegavajte prazni hod motora:

Kad je vozilo u praznom hodu, miruje, a gorivo ipak troši, što znači nula kilometara po litri. Ako motor ugasite dok čekate, a kad želite krenuti, ponovno ga upalite, potrošit ćete manje goriva nego ako ga ostavite da radi u praznom hodu dok auto stoji na mjestu.

fuel-saving-7_tcm1454-82601

Odstranite nepotreban teret:

Što je vozilo teže, više mu je energije potrebno za kretanje, zato prevoženje nepotrebnih tereta znači veću potrošnju goriva. Za svakih 50 kilograma dodatnoga tereta potrošnja goriva poveća se za 1–2%. Dobro promislite što vam je uistinu potrebno u automobilu, a sve ostalo maknite.

fuel-saving-8_tcm1454-82603

Povećajte aerodinamičnost vašega vozila razumnom upotrebom krovnog prtljažnika:

Prtljažnici i nosači na krovu automobila negativno utječu na njegovu aerodinamičnost. Povećavaju aerodinamični otpor i time čak 5% potrošnju goriva. Prtljažnik ili nosač montirajte na krov automobila tek kad vam bude uistinu potreban, a nakon uporabe odmah ga skinite.

fuel-saving-9_tcm1454-82604

Držite zatvorene prozore:

Otvoreni prozori i krov stvaraju aerodinamični otpor, koji usporava vozilo. Da bismo očuvali željenu brzinu, potrebno nam je više energije, zato trošimo više goriva. Učinkovitost potrošnje goriva možete jednostavno povećati tako da zatvorite prozore i krov automobila.

fuel-saving-10_tcm1454-82605

Održavajte svoj automobil na odgovarajući način:

Pobrinite se za dobro održavanje i redovite servisne preglede svojega automobila pa će dati najviše od sebe. Prljave svjećice, nečist zračni filtar ili začepljen uljni filtar povećavaju potrošnju goriva. Redovita zamjena ulja također je važna za učinkovitu potrošnju goriva. Dobro održavan motor čak do 4% povećava uštedu na gorivu.

fuel-saving-11_tcm1454-82606

Pobrinite se da gume svo vrijeme imaju stalan pritisak zraka:

Gume s preniskim pritiskom zraka imaju veći otpor kotrljanja i za kotrljanje im je potrebno više energije, a to znači veću potrošnju goriva. Iz gume na naplatku vrlo sporo izlazi zrak, zato treba redovito provjeravati pritisak i pobrinuti se da bude sve vrijeme u skladu s preporukama proizvođača vozila o pritisku zraka u gumama. Ako u gumama imate odgovarajući pritisak zraka, možete uštedjeti do 5%* goriva. Gume s odgovarajućim pritiskom zraka ujedno su sigurnije i dulje upotrebljive.

fuel-saving-12_tcm1454-82620

 

Montirajte gume Goodyear EfficientGrip na svoje vozilo:

Gume imaju velik utjecaj na otpor kotrljanja vašega vozila. Ako izaberete gume Goodyear EfficientGrip s tehnologijon FuelSaving, otpor kotrljanja možete osjetno smanjiti. Što manje energije vaš motor troši uzalud, manje goriva troši. To je bolje za okoliš, a vi ćete manje potrošiti za gorivo. S gumama EfficientGrip možete uštedjeti čak __% goriva u usporedbi s prosječnom potrošnjom 6 glavnih konkurentskih guma.

Nova guma Goodyear EfficientGrip smanjuje potrošnju goriva:

Uz novu gumu EfficientGrip − koja ima tehnologiju FuelSaving Technology – s punim rezervoarom stići ćete dalje. Njezina je tajna posebna smjesa gaznoga sloja na osnovi silike i jedinstvena struktura koja smanjuje otpor kotrljanja a sve to omogućuje manju potrošnju goriva. Goodyear se brine za vas tako što uvodi inovativne tehnologije, a vi se možete usredotočiti isključivo na vožnju.

Izvor: www.goodyear.eu

Komentari korisnika: