Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

Od 11 testiranih mini automobila, samo jedan je siguran Reviewed by Momizat on . Većina mini automobila loše je prošla na sudarnim testovima američke neprofitne organizacije Insurance Institute for Highway Safety. Kako su izvijestili iz IIHS Većina mini automobila loše je prošla na sudarnim testovima američke neprofitne organizacije Insurance Institute for Highway Safety. Kako su izvijestili iz IIHS Rating: 0

Od 11 testiranih mini automobila, samo jedan je siguran

Advertisement

Većina mini automobila loše je prošla na sudarnim testovima američke neprofitne organizacije Insurance Institute for Highway Safety. Kako su izvijestili iz IIHS-a, od 11 testiranih automobila, samo je Chevrolet Spark dobio prihvatljivu ocjenu.

mini-automobili-test-sudara

Riječ je o testu koji je uveden 2012., a u kojemu se ispituje što se događa kada se automobil kutem prednjeg dijela zabije u drugo vozilo, drvo, stup ili slično. U testu se 25 posto prednjeg dijela automobila na vozačevoj strani zabije u čvrstu zapreku pri brzini od oko 65 km/h. Test je teži od onih u kojima se automobil cijelim prednjim dijelom zabija u zapreku jer se premošćuje sudarna zona prednjeg dijela automobila, što može rezultirati urušavanjem putničke kabine.

Honda Fit i Fiat 500 najgori

Od takozvanih mini automobila, najgore su na testu prošli Honda Fit i Fiat 500, kod kojih je vozački prostor bio ozbiljno ugrožen. Kod Fita glava lutke nije ostala u kontaktu s prednjim zračnim jastukom, dok su se kod Fiata 500 vozačka vrata otvorila uslijed puknuća šarki. Spark je dobio prihvatljivu ocjenu jer je kretanje lutke bilo prilično dobro kontrolirano, a izmjerene ozljede bile su prilično niske. Kontrolirani su još Ford Fiesta, Toyota Yaris, Mazda 2, Kia Rio, Mitsubishi Mirage, Nissan Versa, Toyota Prius C, Hyundai Accent te Mini Cooper.

U usporedbi s mini automobilima, većina modela u kategoriji malih automobila, koji su nešto veći, puno je bolje prošla na ovom testu. Među 17 malih automobila po pet ih je dobilo dobre, odnosno prihvatljive ocjene.

Izvor: www.netmobil.net.hr

Komentari korisnika: