Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

Renault predstavio pakleni Twizy Renault Sport F1 Reviewed by Momizat on . Dopingirana izvedba električnog mališana opremljena je KERS sustavom kakav se ugrađuje u F1 bolide. Renault je predstavio specijalnu izvedbu električnog Twizyja Dopingirana izvedba električnog mališana opremljena je KERS sustavom kakav se ugrađuje u F1 bolide. Renault je predstavio specijalnu izvedbu električnog Twizyja Rating: 0

Renault predstavio pakleni Twizy Renault Sport F1

Advertisement

Dopingirana izvedba električnog mališana opremljena je KERS sustavom kakav se ugrađuje u F1 bolide.

Renault je predstavio specijalnu izvedbu električnog Twizyja koja, prema svemu sudeći, nikada neće krenuti u serijsku proizvodnju.

Francuzi su je nazvali Twizy Renault Sport F1, a nastala je kao plod suradnje između Renaultove divizije za doradu cestovnih modela (Renault Sport Technologies) i divizije za razvoj F1 programa (Renault Sport F1).

Mališan je opremljen Kinetic Energy Recovery System (KERS) sustavom kakav se ugrađuje u bolide Formule 1, a služi za pretvaranje kinetičke energije nastale prilikom kočenja u električnu te njeno pohranjivanje za kasniju isporuku.

Sustav čine tri dijela (elektromotor koji služi i kao generator, litij-ionske baterije i kontrolna jedinica), ugrađena umjesto suvozačkog sjedala, a vozaču na raspolaganje stavljaju dodatnih 80 KS (povrh 17 serijskih), u trajanju od 14 sekundi.

Kvaka je u tome što maleni Twizy nije toliko brz, pa kinetička energija koju proizvede tijekom kočenja nije dovoljna za punjenje baterije. Renaultovi inženjeri ovaj problem su riješili tako da dio energije odvlače iz glavnog elektromotora.

Renaultov jednosjed teži 564 kilograma (91 kilogram više od serijskog modela), no ništa zato, jer je implementacijom KERS-a njegov omjer mase i snage poboljšan za četiri puta te sada iznosi impresivnih 5.8 kg/KS (serijski model 25 kg/KS).

Zahvaljući tome, Twizy RS F1 do stotke ubrzava za samo 6 sekundi, baš kao i bratski Megane RS 265, te postiže krajnju brzinu od 110 km/h (serijski model 85 km/h).

Dodajmo još kako je Renaultova džepna raketa opremljena upečatljivim aerodinamičkim paketom te predimenzioniranim gumama koje su posuđene s Formule Renault 2.0.

Izvor : autoholik.net

Komentari korisnika: