Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

Da li je Škoda Scala u stvari Audi A3 za ‘siromašne’? Reviewed by Momizat on . Otkako je Škoda predstavila svoj novi hečbek u "Golf" klasi, glavni utisak pretežnog dela javnosti je koliko je Scala slična Audiju A3 Sportback. Iako ne dele i Otkako je Škoda predstavila svoj novi hečbek u "Golf" klasi, glavni utisak pretežnog dela javnosti je koliko je Scala slična Audiju A3 Sportback. Iako ne dele i Rating: 0

Da li je Škoda Scala u stvari Audi A3 za ‘siromašne’?

Advertisement

Otkako je Škoda predstavila svoj novi hečbek u “Golf” klasi, glavni utisak pretežnog dela javnosti je koliko je Scala slična Audiju A3 Sportback.

skoda-skala (1)

Iako ne dele identičnu platformu, jer dok je A3 zasnovan na MQB arhitekturi poput Octavie i Superba, Scala je na manjoj i uprošćenijoj MQB-A0 kao Polo i Ibiza, teško je ne porediti ova dva automobila kao direktne konkurente.

Naravno, nije potrebno naglasiti razliku u kvalitetu izrade, performansama, a očekuje se i u dinamici vožnje u korist jedne od perjanica VW Grupe u C klasi u odnosu na novi model koji je pre svega orijentisan na pristupačnost.

skoda-skala (2)

Dva modela pre svega dele vrlo sličnu siluetu, što je pre svega naglašeno na zadnjem četvrtom prozoru ovog kompaktnog karavana.

U poređenju sa Audijem, moglo bi se reći da Scala ima blago moderniji dizajn, ali ne i da izgleda bolje od A3 Sportbacka, čiji stil sa mnogo manje detalja i linija dodatno utiče na ukupnu estetituku vozila.

skoda-skala (3)

Vrlo interesantni su i odnosi veličine jer Scala ima za nijansu duže međuosovinsko rastojanje (2.649 mm naspram 2.637), ali poseduje znatno veći prtljažni prostor (467 litara naspram 380l).

Međutim, ako je tovarni prostor glavni adut Scale, ako vam je kapacitet gepeka ključna stvar prilikom kupovine automobila, zašto onda ne biste uzeli Octaviu Combi koja ima nešto veće međuosovinsko rastojanje (2.686) ali kapacitet prtljažnika od 610 litara?

skoda-skala (4)

Ako je, pak dizajn ključna stavka, mnoge će svakako privući LED farovi koji dolaze u standardnoj opremi i vrata gepeka u kojoj se staklena površina spaja sa svetlima.

Iako trenutna generacija A3 izgleda izuzetno atraktivno u S-line paketu, to je ipak znatno skuplja opcija.

skoda-skala (5)

Što se tiče unutrašnjosti, trenutno Scala ima prednost sa modernijim enterijerom, LED ambijentalnim osvetljenjem, onlajn servisom, 9,2-inčnim centralnim displejem i 10,25-inčnim Virtual Cockpit ekranom, dok Audi u svoju korist može da se pohvali samo većom digitalnom kontrolnom tablom od 12,3 inča, ali ima mnogo manje multimedijalni displej.

U pogledu sistema pomoći u vožnji nema velikih razlika, Scala dolazi sa standardnim sistemom pomoći promene trake, automatskim kočenjem u hitnim situacijama, adaptivnim tempomatom, parking sistemom, što poseduje i Audi, ali po većoj ceni.

skoda-skala (6)

Što se tiče samog kvaliteta, Audijev enterijer je oboložen kožom uz znatno viši nivo kvaliteta plastike i ostalih detalja enterijera, u čemu je A3 možda i najbolji automobil u klasi, uprkos novoj Mercedesovoj A-klasi.

Međutim, šta Škodin “Golf” zaista nudi videćemo tek u prvoj polovini sledeće godine kada Scala stigne u prodajne salone.

skoda-skala (7)

Očekuje se da Scala u bude u cenovnom rangu blizu Octavije, što bi značilo oko 5.000 evra manje u odnosu na osnovnu verziju A3 Sportback u Nemačkoj, mada bi u Srbiji ta razlika mogla da bude i veća.

Izvor: b92.net

Komentari korisnika: