Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

Honda će do 2022. godine predstaviti električno vozilo koje se puni za samo 15 minuta? Reviewed by Momizat on . Sudeći po ekskluzivnom izveštaju lista Nikkei, Honda planira da do 2022. godine predstavi bateriju koja bi se mogla napuniti za 15 minuta i time dodati još 240 Sudeći po ekskluzivnom izveštaju lista Nikkei, Honda planira da do 2022. godine predstavi bateriju koja bi se mogla napuniti za 15 minuta i time dodati još 240 Rating: 0

Honda će do 2022. godine predstaviti električno vozilo koje se puni za samo 15 minuta?

Advertisement

Sudeći po ekskluzivnom izveštaju lista Nikkei, Honda planira da do 2022. godine predstavi bateriju koja bi se mogla napuniti za 15 minuta i time dodati još 240 kilometara vožnje.

honda

Čelnici japanske kompanije su izjavili da će svoj prvi, potpuno električni autoobil, početi da prodaju od 2019. godine, tako da će još oko pet godina u svoje automobile ugrađivati standardne benzinske i hibridne pogone, dok ne ostvare svoj cilj sa batreijom koja se puni za 15 minuta, do 2022. godine.

Punjenje baterije za 15 minuta je duplo brže od sadašnjeg standarda u autoindustriji, jer je trenutno potrebno oko pola sata da se baterija napuni do 80%, za gradska elektrčna vozila kao što su Nissan LEAF, Fiat500e i slični, ali pre pet godina je Honda uspela da napuni svoju bateriju do 95% za oko dvadeset minuta.

Model Honda Fit EV u verziji za japansko tržište je opremljen CHAdeMo utičnicom (za razliku od verzije za evropsko i američko tržište) i SCiB baterijom. Prema čelnicima kompanije Honda, tajna u brzom punjenju baterije leži u tome da se pronađe prava baterija, koja nije sposobna samo a se brzo napuni, već i da ima takvu gustinu da može ponuditi veću razdaljinu koja se sa njom može preći, što znači da mora imati veći kapacitet od 10,5 ili 20 kilovat-časa.

Nove stanice za punjenje su teoretski dovoljno snažne da napune bateriju od 47 kWh do 80% za svega 15 minuta.

Izvor: vrelegume.rs

Komentari korisnika: