Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

Aluminijska ili čelična felga? Koja je bolja za zimsku vožnju (VIDEO) Reviewed by Momizat on . Pred nama je ponovno razdoblje niskih temperatura i otežanih uvjeta vožnje. Vrijeme je promjena guma te se sva pažnja stavlja na odabir najboljih pneumatika, no Pred nama je ponovno razdoblje niskih temperatura i otežanih uvjeta vožnje. Vrijeme je promjena guma te se sva pažnja stavlja na odabir najboljih pneumatika, no Rating: 0

Aluminijska ili čelična felga? Koja je bolja za zimsku vožnju (VIDEO)

Advertisement

Pred nama je ponovno razdoblje niskih temperatura i otežanih uvjeta vožnje. Vrijeme je promjena guma te se sva pažnja stavlja na odabir najboljih pneumatika, no što je s felgama?

Vozači u Hrvatskoj najčešće odabiru čelične felge za montažu zimskih guma, no oni koji vole da im automobil izgleda atraktivno tijekom svih godišnjih doba čak i zimi ne odustaju od aluminijskih felgi.

Ekipa finskog YouTube kanala, Hydraulic Press Channel, već godinama pod industrijsku hidrauličku prešu gura kojekakve predmete s manje ili više eksplozivnim rezultatima.

Ovaj put ih je zanimalo koje felge su snažnije – aluminijske ili čelične, te kako se ponašaju pod višestruko većim opterećenjem od deklariranog.

Kao što možete vidjeti iz priloženog video zapisa, aluminijska felga sposobna je podnijeti veću silu od čelične, no drugačije reagira jednom kad ova prijeđe njen prag tolerancije. Dok će se čelična felga saviti, aluminijska će se jednostavno slomiti. Čelične felge su stoga bolja opcija za zimsku vožnju, kad su veće šanse za manje nezgode.

Ovo i nije neočekivani rezultat testa, no zanimljivo je vidjeti kako u graničnim trenucima reagiraju različiti materijali. Tako bi vas nalijetanje većom brzinom na rubnik ili dublji šaht moglo koštati savijanja čelične odnosno pucanja aluminijske felge.

Naravno, najveći dio šoka na sebe preuzima guma, pa je zato potrebno uvijek paziti da je njihova razina pritiska na optimalnoj razini.

Izvor: tportal.hr

Komentari korisnika: