Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

Audi pomaže vozačima da izbjegnu čekanje na semaforu (VIDEO) Reviewed by Momizat on . Nervira vas često zaustavljanje na crveno na semaforu i stani-kreni vožnja? Voleli biste da možete da prilagodite brzinu tako da vas na sledećoj raskrsnici sače Nervira vas često zaustavljanje na crveno na semaforu i stani-kreni vožnja? Voleli biste da možete da prilagodite brzinu tako da vas na sledećoj raskrsnici sače Rating: 0

Audi pomaže vozačima da izbjegnu čekanje na semaforu (VIDEO)

Advertisement

Nervira vas često zaustavljanje na crveno na semaforu i stani-kreni vožnja? Voleli biste da možete da prilagodite brzinu tako da vas na sledećoj raskrsnici sačeka zeleno svetlo?

Audi ima rešenje za ovaj problem. Nemački proizvođač već nekoliko godina razvija tehnologiju koja će vlasnicima automobila te marke omogućiti da se manje zaustavljaju i čekaju na semaforu.

Sistem Green Light Optimized Speed Advisory (GLOSA) koristi tehnologiju za komunikaciju vozila sa semaforskom infrastrukturom, tako da vozač u svakom trenutku na instrument tabli ima informaciju o tome koje ga svetlo očekuje na narednom semaforu, kao i nakon koliko sekundi će se signal promeniti.

Ovo je omogućeno zahvaljujući takozvanoj V2I (vehicle-to-infrastructure) tehnologiji koja u realnom vremenu obezbeđuje komunikaciju između kompjutera u automobilu o centralnog sistema koji brine o radu semafora u jednom gradu.

Vozač pre nailaska na semafor na ekranu instrument table i/ili head-up displeju dobija informaciju da li je uključeno crveno svetlo i koliko vremena ima dok se ne promeni u zeleno.

Kako kažu u Audiju, to će omogućiti vožnju sa manje stresa, ali i pomoći vozaču da eventualnim smanjenjem brzine izbegne zaustavljanje na semaforu, i da kroz raskrsnicu prođe kad se već uključi zeleno.

Sistem takođe dobija informacije o ograničenjima brzine na deonicama kojima se automobil kreće, pa je i ova varijabla uključena u jednačinu.

U Audiju objašnjavaju da je ovo samo prva stepenica ka potpuno autonomnoj vožnji automobila.

Izvor: b92.net

Komentari korisnika: