Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

BUDUĆNOST JE STIGLA: PAL-V Liberty prvi sertifikovani leteći automobil! (VIDEO) Reviewed by Momizat on . Na Salonu automobila u Ženevi, pored mnogobrojnih automobila, debitovao je i jedan 'avion', zapravo, leteći automobil, ako ga možemo tako nazvati! U pitanju je Na Salonu automobila u Ženevi, pored mnogobrojnih automobila, debitovao je i jedan 'avion', zapravo, leteći automobil, ako ga možemo tako nazvati! U pitanju je Rating: 0

BUDUĆNOST JE STIGLA: PAL-V Liberty prvi sertifikovani leteći automobil! (VIDEO)

Advertisement

Na Salonu automobila u Ženevi, pored mnogobrojnih automobila, debitovao je i jedan ‘avion’, zapravo, leteći automobil, ako ga možemo tako nazvati! U pitanju je holandski PAL-V Liberty – prvo prevozno sredstvo ove vrste koje ima sve neophodne sertifikate i u skladu je sa aktuelnim zakonskim normama.

Kako najavljuju u holandskoj kompaniji, prvo će biti proizvedeno 90 primeraka ovog modela u Liberty Pioneer Edition verziji, koja podrazumeva bogatu opremu i časove letenja. Cena ove edicije iznosi 499.000 evra. Nakon njega, PAL-V će krenuti u proizvodnju i prodaju Liberty Sport verzije, koja je procenjena na 299.000 evra (bez PDV-a).

Inače, za transformaciju iz letećeg u vozački mod, potrebno je između od 5 do 10 minuta. Jarbol na kojem se nalazi rotor se automatski spušta, dok je na vozaču/pilotu da sklopi elise i „spakuje“ iz između dva repna stabilizatora.

Naravno, za ovo vozilo neophodna je i letačka dozvola, kao i odgovarajuća površina za poletanje, odnosno sletanje. U principu, bilo koji sportski aerodrom sa asfaltnom pistom biće više nego dovoljan…

Izvor: topspeed.rs

Komentari korisnika: