Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

Fordova ideja o budućnosti bez semafora djeluje zastrašujuće (VIDEO) Reviewed by Momizat on . Svake godine prosječni vozač izgubi dva dana čekajući u prometnim gužvama na semaforima, kažu u Fordu, te navode kako se gotovo 60 posto prometnih nesreća događ Svake godine prosječni vozač izgubi dva dana čekajući u prometnim gužvama na semaforima, kažu u Fordu, te navode kako se gotovo 60 posto prometnih nesreća događ Rating: 0

Fordova ideja o budućnosti bez semafora djeluje zastrašujuće (VIDEO)

Advertisement

Svake godine prosječni vozač izgubi dva dana čekajući u prometnim gužvama na semaforima, kažu u Fordu, te navode kako se gotovo 60 posto prometnih nesreća događa upravo na križanjima. Rješenje? Eliminirati semafore

U Fordu vjeruju kako je tehnologija dovoljno napredovala da ova prometna signalizacija ustupi mjesto tehnologiji za komunikaciju između vozila.

Protokol IMP (Intersection Priority Management) omogućio bi tako vozilima koja se približavaju istom križanju da izračunaju optimalnu brzinu kako bi kroz isto prošla bez zaustavljanja. O prednosti prolaska račun bi vodili algoritmi.

Na sličan način ponašaju se i ljudi u gužvama. Kad vam netko sječe put, umjesto zaustavljanja jednostavno – usporite. U Fordu kažu da bi osim uštede na vremenu ovo rješenje doprinijelo i značajnom smanjenju potrošnje goriva, budući da se najviše energije troši upravo prilikom opetovanog pokretanja vozila s mjesta.

IMP je navodno zamišljen za vozila kojima bi upravljali vozači, no tehnologija bi temeljitije mogla biti implementirana u autonomnim vozilima.

Kako čitava stvar funkcionira u praksi možete pogledati u priloženom video zapisu.

Izvor: tportal.hr

Komentari korisnika: