Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

Hrvati osvajaju svijet: Od 2 parking mjesta prave 8 (VIDEO) Reviewed by Momizat on . Rotacijski parkinzi najbolji su primer ekonomičnog parking sistema koji umesto da ide u širinu, ide u visinu i tako od dva mesta prave osam. Pravi dragulj za sv Rotacijski parkinzi najbolji su primer ekonomičnog parking sistema koji umesto da ide u širinu, ide u visinu i tako od dva mesta prave osam. Pravi dragulj za sv Rating: 0

Hrvati osvajaju svijet: Od 2 parking mjesta prave 8 (VIDEO)

Advertisement

Rotacijski parkinzi najbolji su primer ekonomičnog parking sistema koji umesto da ide u širinu, ide u visinu i tako od dva mesta prave osam. Pravi dragulj za sve velike gradove.

Vozači koji prolaze zagrebačkim Laništem pokraj Kauflanda u vremenu od 8 do 16 sati mogu videti kako crveni Pežo 308 levitira u vazduhu. Ali nije uvek reč o Pežou, nekad će to biti Honda ili Folksvagen, zavisi ko od zaposlenih obližnje kompanije prvi dođe na posao. Ko god bolje pogleda, videće i metalne “ruke” koje drže auto u vazduhu. Ili, tačnije, na njegovom parkirnom mestu.

Naime, ti automobili se nalaze na rotary parkingu, ekonomičnom parking sistemu koji umesto da ide u širinu, ide u visinu. Auto ulazi u konstrukciju i sistem ga podiže u vazduh kako bi to isto mesto oslobodio za drugi automobil.

Tako na parkirnom mestu koje inače zauzimaju dva automobila u isto vreme može biti parkirano čak osam vozila. Ovakva parkirna praksa je u poslednjih desetak godina uzela veliki zamah u Južnoj Koreji i Kini, gde postoje takve instalacije s više od 20 parkirnih mesta koje znaju biti velike kao i neki soliteri, a sada se ta instalacija može videti i u Zagrebu. Hrvatski pandan rotary parkinga potpisuje kompanija EuroPark System.

Na tržištu su nešto više od godinu dana i specijalizirali su se za projektovanje i primenu novih tehnologija parkiranja, prateći potrebe planiranja, regulacije i vođenja prometa u mirovanju. Imaju više od 20 godina inženjerskog iskustva u inovacijama i razvoju sistema za parkiranje, a ovo je projekt na kojemu su radili skoro svaki dan poslednjih godina u saradnji s fakultetima i kompanijama iz Hrvatske.

“Ideja nije nešto novo, jer ovakvi sistemi već postoje u zemljama Dalekog istoka i drugde u Evropi. Ipak, 90 odsto svih rotary parking sistema pripadaju upravo Južnokorejcima, tako da jako mali broj kompanija proizvodi vlastite. Upravo zato smo krenuli proučavati kako da poboljšamo postojeći sistem i tako se odvojimo od konkurencije – kaže Ivan Gudelj, glavni projektant.

I pronašli su. Njihov sistem proizvodi manje buke, troši manje električne energije, ima jaču statiku, a najveći benefit je izmenična vodilica. Naime, postojeći sistemi imaju ograničeni vek trajanja. Usled konstantnog korišćenja doći će do oštećenja na vodilicama koje vode lanac koji okreće platforme s automobilima, zbog čega se nakon 20 godina može cela instalacija zameniti novom. Njihova verzija ima mogućnost izmene vodilice, čime se uvelike povećava dugotrajnost same konstrukcije.

“Prvo nisam bio siguran je li to moguće, jer sam pretpostavio da je to neka logična stvar koju bi svako primetio i već isprobao. Ipak, nakon daljeg proučavanja sam shvatio da oni stvarno ne mogu menjati svoje vodilice. Izveli smo nekoliko simulacija i uspeli smo pronaći onaj segment koji će nas odvojiti od ostalih”, veli Gudelj.

Njihovi rotacijski parkinzi ujedno imaju i krov, a i putem simulacija se pokazalo kako su puno otporniji na nepovoljne vremenske uslove. Recimo, njihova instalacija se bez problema može postaviti u Dubrovniku i u slučaju naleta jake bure ona će ostati na mestu.

Izvor: jutarnji.hr

Komentari korisnika: