Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

Ovako izgleda kada gumu zamijenite s tri hiljade eksera! (VIDEO) Reviewed by Momizat on . Posljednjih mjeseci imali smo priliku vidjeti nekoliko zanimljivih eksperimenata iz Rusije, a sada je stigao i novi - mijenjanje gume s tri hiljade eksera Popul Posljednjih mjeseci imali smo priliku vidjeti nekoliko zanimljivih eksperimenata iz Rusije, a sada je stigao i novi - mijenjanje gume s tri hiljade eksera Popul Rating: 0

Ovako izgleda kada gumu zamijenite s tri hiljade eksera! (VIDEO)

Advertisement

Posljednjih mjeseci imali smo priliku vidjeti nekoliko zanimljivih eksperimenata iz Rusije, a sada je stigao i novi – mijenjanje gume s tri hiljade eksera

Popularni ruski YouTube kanal Garage54 opet je napravio zanimljiv eksperiment – zamjenu zimske gume trima hiljadama dugih eksera. Kako bi izradio takav kotač popularni dvojac je koristio čeličnu felgu na koju je zavarena ravna metalna ploča. Nakon toga je vario ekser po ekser na ploču.

Testni automobil je naravno ruski, a to je Lada 110. Nakon što su ugrađeni točkovi na prednji kraj, eksperiment je započeo po snijegu i rezultat je iznenađujuće dobar. S obzirom na to da je pokus proveden na snijegu, pri malim brzinama, ovakav točak je pokazao puno bolju trakciju nego što to pruža obična zimska guma.

Naime, čim su krenuli brže i naglo ubrzavali ovakvi dugi ekseri su pokazali svoju manu. Prilikom ubrzanja ekseri su se počeli savijati prema unutarnjoj strani pa je automobil počeo propadati.

Autori videa su zaključili kako je to moglo biti i očekivano, s obzirom na dužinu eksera, ali bi se i takav točak mogao unaprijediti dodatnim pojačanjima između eksera.

Izvor: autostart.24sata.hr

Komentari korisnika: