Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

Škoda 120S Rallye: Napravljeno je samo 100 vozila, danas vrijede bogatstvo (VIDEO) Reviewed by Momizat on . Čak i u vrijeme dok je sjedište Škode bilo iza gvozdene zavjese kompanija iz Mlade Boleslave bila je sportski aktivna, naročito u reliju. Jedan od najraritnijih Čak i u vrijeme dok je sjedište Škode bilo iza gvozdene zavjese kompanija iz Mlade Boleslave bila je sportski aktivna, naročito u reliju. Jedan od najraritnijih Rating: 0

Škoda 120S Rallye: Napravljeno je samo 100 vozila, danas vrijede bogatstvo (VIDEO)

Advertisement

Čak i u vrijeme dok je sjedište Škode bilo iza gvozdene zavjese kompanija iz Mlade Boleslave bila je sportski aktivna, naročito u reliju.

Jedan od najraritnijih takmičarskih modela bila je Škoda 120S Rallye koja je, u periodu od 1971. do 1974. godine, napravljena u svega 100 primjeraka.

Iako je tadašnji uslov za dobivanje homologacije, odnosno mogućnosti učešća na relijima, bila proizvodnja najmanje hiljadu vozila, predstavnici Škode ubijedili su Međunarodnu automobilsku federaciju da su napravili još 900 vozila Škoda 120S koje koristi čehoslovačka policija u svrhu poboljšanja sigurnosti saobraćaja!?

Škodu 120S pokretao je 1,2 litarski 4-cilindrični motor koji je u (skoro nepostojećoj) drumskoj verziji razvijao 52 KS, dok je takmičarski Rallye model, s dvostrukim Weber karburatorom, imao 120-135 KS. To je limuzini dužine 4,155 metara, težine 750 kilograma osiguravalo brzinu i do 200 km/h!

Nasljednik 120S Rallyeja postala je Škoda 130 RS, koja je, između ostalog, pobijedila u klasi do 1300 kubika na Reliju Monte Carlo 1977. godine.

A Škoda 120S Rallye? Postala je jedan od najvrednijih odltimera čiji preživjeli primjerci dostižu astronomske cijene i aktivno učestvuju na Classic relijima i brdskim utrkama.

Izvor: radiosarajevo.ba

Komentari korisnika: