Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

STROJ IZ BMW-a: V8 Turbo M8 GTE modela predstavlja najefikasniji trkački motor ikada (VIDEO) Reviewed by Momizat on . Kompanija BMW nedavno je detaljnije predstavila svoj pogonski sklop koji se nalazi u srcu M8 GTE trkačkog automobila... Nakon nešto više od 500 dizajnerskih pro Kompanija BMW nedavno je detaljnije predstavila svoj pogonski sklop koji se nalazi u srcu M8 GTE trkačkog automobila... Nakon nešto više od 500 dizajnerskih pro Rating: 0

STROJ IZ BMW-a: V8 Turbo M8 GTE modela predstavlja najefikasniji trkački motor ikada (VIDEO)

Advertisement

Kompanija BMW nedavno je detaljnije predstavila svoj pogonski sklop koji se nalazi u srcu M8 GTE trkačkog automobila…

Nakon nešto više od 500 dizajnerskih projekata i isto toliko jedinica proizvedenih, kompanija BMW motosport stvorila je franšizu koja datira od povratka DTM serije 2012. godine i rezultirala je najefikasnijim trkačkim motorom ikada kreiranim.

Kodno nazvan P63/1, M8 GTE motor baziran je na twin-turbo S63T4 V8 jedinici, koja može biti pronađena i u poslednjoj liniji BMW M5 automobila. U zavisnosti od specifikacija i regulatornih normi trkačke serije u kojoj se nalazi, motor je sposoban da razvije između 500 i 600 ks.

Sve komponente motora, osim bloka i glave cilindara koji su ostali nepromenjeni, koriste 958 unikatne delove i mogu biti prilagođene prema potrebama određenih takmičenja. Kapacitet ovih agregata može varirati od četiri, koliko poseduje u proizvodnoj varijanti, do 4,4 litra zapremine.

Ravno vratilo ovih mašina označava da sada njihov regularni režim rada pruža izvanredan i sirov zvuk, dok geometrija komore za sagorevanje, takođe poseduje modifikovan dizajn, koji se daleko bolje uklapa u sve zahteve motosporta.

Krajnji rezultat predstavlja trkački motor sa nivoom efikasnosti od 40%, što čini P63/1 najefikasnijim motorom BMW Motorsport segmenta, ikada kreiranim za sportski automobil i touring trkačku seriju.

BMW Motorsport dodaje još nekoliko epiteta vozačkim karakteristikama svojih P63/1 jedinica, tvrdeći da su one izvanredne zajvaljujući potpuno novom pristupu kontrole motora, koji sada omogućuje automatski odgovor na gas i linearnu isporuku snage.

Novi BMW M8 GTE automobil takmičiće se u FIA World Endurance Championship segmentu, ali i IMSA WeatherTech SportsCar Championship takmičenju tokom 2018. godine.

Izvor: autoexclusive.rs

Komentari korisnika: