Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

Veličina je bitna: Evo što se dogodi kada se mali Citroen zabije u Audijev SUV (VIDEO) Reviewed by Momizat on . Uprkos napretku autoindustrije, posebno u sigurnosnom smislu, ponekad je metre čelika (ili aluminija) nemoguće nadoknaditi. Koliko god danas automobili bili sig Uprkos napretku autoindustrije, posebno u sigurnosnom smislu, ponekad je metre čelika (ili aluminija) nemoguće nadoknaditi. Koliko god danas automobili bili sig Rating: 0

Veličina je bitna: Evo što se dogodi kada se mali Citroen zabije u Audijev SUV (VIDEO)

Advertisement

Uprkos napretku autoindustrije, posebno u sigurnosnom smislu, ponekad je metre čelika (ili aluminija) nemoguće nadoknaditi.

Koliko god danas automobili bili sigurniji, dojam kako je veličina bitna je itekako opravdan. Naravno, ne ako uspoređujemo, primjerice, novi gradski auto i krstaricu oldtimera. Ali zato svakako u svakodnevnim situacijama u prometu kada je itekako moguć scenarij naleta novijeg gradskog automobila na desetak godina stari SUV. Ovakav test zorno pokazuje što će se dogoditi.

Video crash-testa dolazi nam iz Švicarske, a proveo ga je AGU Zürich (Working Group on Accident Mechanics), koji okuplja specijaliste iz “biomehanike, inženjerstva, medicine i sporta”, a sve s ciljem proučavanja mogućih trauma u prometnim nezgodama.

Glavni sudionici su Citroen C3 iz 2014. godine i stariji Audi Q7 iz 2006. godine. Maleni Citroen će naletjeti brzinom od tek 35 km/h na stražnji kraj Audijevog cestovnog tenka, a epilog je sljedeći. Iako noviji, Citroen C3 je potpuno uništen, a šteta je totalna i iznosi 17.215 CHF. S druge strane, skupocjeni SUV je pretrpio tek manja oštećenja i šteta je procijenjena na 5127 CHF.

U nastavku još jedan crash-test, ali automobila istog godišta. Ovaj puta je Renault Captur podjednakom brzinom naletio na stražnji kraj Audija A3. I logično, opet je popravak Renaulta, kojem je stradao kompleksniji prednji kraj, ispao skuplji.

Izvor: index.hr

Komentari korisnika: