Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

Zašto je Hondin motor u Civic Type R-u najbolji u klasi? (VIDEO) Reviewed by Momizat on . Honda Civic Type R je već izvesno vreme dominantna sila u svetu „hot heč“ modela. Mada se neki rivali, poput Ford Focusa RS i Volkswagen Golfa R oslanjaju na po Honda Civic Type R je već izvesno vreme dominantna sila u svetu „hot heč“ modela. Mada se neki rivali, poput Ford Focusa RS i Volkswagen Golfa R oslanjaju na po Rating: 0

Zašto je Hondin motor u Civic Type R-u najbolji u klasi? (VIDEO)

Advertisement

Honda Civic Type R je već izvesno vreme dominantna sila u svetu „hot heč“ modela. Mada se neki rivali, poput Ford Focusa RS i Volkswagen Golfa R oslanjaju na pogon na sve točkove, po performansama teško mogu da priđu Hondinom pulenu.

Naravno, dobar sportski automobil mora da ima i dobar motor, a Civic Type R po tom pitanju postavlja standarde u segmentu.

Novi video klip Engineering Explaineda baca novo svetlo na 2,0-litarski turbo četvororcilindraš sa 310 ks i 400 Nm. Reč je o moćnom, ali u isto vreme efikasnom motoru, koji u Civicu Type R prosečno troši 9,4 litra benzina na 100 kilometara.

Najpre, K20C1 karakteriše inteligentna arhitektura koja koristi aluminijumski blok i glavu motora. Izduvna grana je integrisana u glavu motora, što je solucija koja štedi na masi, pomaže boljem odzivu turbo punjača i smanjuje emisiju izduvnih gasova. Agregat takođe koristi istu tehnologiju klipova kao i Hondini F1 motori.

Pored toga, jedinica je tradicionalnog dizajna sa dva bregasta vratila na glavi motora, koje pokreće lanac, napravljen da traje tokom čitavog životnog veka motora, bez potrebe za održavanjem. Tu je i još jedna zanimljivost: izduvni ventili su napunjeni natrijumom, da bi se bolje hladili.

Naravno, motor krasi tehnologija direktnog ubrizgavanja goriva, a Honda kaže da je ovaj metod povećao obrtni moment duž čitavog raspona obrtama. To, u kombinaciji sa manjim svećicama, omogućava više prostora u komori za sagorevanje.

Pogledajte video.

Izvor: autorepublika.com

Komentari korisnika: