Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

Video: McLaren P1 prešao Nürburgring za 6:47? Reviewed by Momizat on . Prema nezvaničnim informacijama koje su se pojavile, McLaren P1 je navodno prešao slavni Nürburgring za 6 minuta i 47 sekundi! Ako je to tačno, onda je P1 vlasn Prema nezvaničnim informacijama koje su se pojavile, McLaren P1 je navodno prešao slavni Nürburgring za 6 minuta i 47 sekundi! Ako je to tačno, onda je P1 vlasn Rating: 0

Video: McLaren P1 prešao Nürburgring za 6:47?

Advertisement

Prema nezvaničnim informacijama koje su se pojavile, McLaren P1 je navodno prešao slavni Nürburgring za 6 minuta i 47 sekundi! Ako je to tačno, onda je P1 vlasnik novog najboljeg vremena na ovoj stazi.

Početkom prošlog mjeseca pojavile su se glasine da je P1 ostvario vrijeme od 7 minuta i 4 sekunde, što je McLaren izričito negirao jer je to prema njihovim kriterijima presporo za ovakav superautomobil, za kojeg je šef te kompanije Ron Dennis zacrtao da mora ići ispod 7 minuta. Danas se na YouTube-u pojavio video koji prikazuje vožnju P1 na Nürburgringu, a autor ovog videa tvrdi da je ostvario vrijeme od 6 minuta i 47 sekundi. Time je sekundu brži od Radicala SR8 LM koji je do sada držao prvo mjesto (zvanično još uvijek drži), a možda što je još važnije, to je 10 sekundi bolje vrijeme od direktnog rivala Porschea 918 Spyder.

Ono što možda još više impresionira su podaci o potrošnji. Hibridni sistem koji pokreće P1 (3.8-litarski V8 sa 737KS i 720Nm, te elektromotor od 179KS i 260Nm, što znači da ukupno ima 916KS) rezultuje prosječnom potrošnjom od samo 8.3l/100km, a svaki kilometar ispušta 194g CO2. Koristeći snagu samo elektromotora, P1 može preći oko 11km.

Podaci o kočenju su također impresivni: sa Akebono sistemom opremljenim karbon-keramičkim diskovima, P1 se od 100-0km/h zaustavlja za samo 30.2 metra. McLaren tvrdi da ovom superautomobilu treba tri puta manje prostora za kočenje od prosječnog automobila.

Do sredine 2015.godine McLaren će izraditi 375 primjeraka, a svaki P1 se pravi 17 dana. Prvi je sišao sa proizvodnih traka početkom prošlog mjeseca, a isporučen je jednom kupcu u Velikoj Britaniji.

VIDEO MOZETE POGLEDATI U NASTAVKU:

Komentari korisnika: