Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

Alfina rijetka zvijer ugledala svjetlost dana poslije 35 godina Reviewed by Momizat on . Redak primerak modela Alfa Romeo Giulietta SZ iz 1962. koji je u novembru izvučen iz jednog podruma u Torinu, prodat je na aukciji za čak 567.000 evra. Giuliett Redak primerak modela Alfa Romeo Giulietta SZ iz 1962. koji je u novembru izvučen iz jednog podruma u Torinu, prodat je na aukciji za čak 567.000 evra. Giuliett Rating: 0

Alfina rijetka zvijer ugledala svjetlost dana poslije 35 godina

Advertisement

Redak primerak modela Alfa Romeo Giulietta SZ iz 1962. koji je u novembru izvučen iz jednog podruma u Torinu, prodat je na aukciji za čak 567.000 evra.

alfa

Giulietta SZ (Sprint Zagato) iz 1962. nije samo jedna od najlepših Alfi u istoriji, već se ubraja i među izuzetno retke automobile s obzirom da je ukupno napravljeno svega 217 jedinica.

Zato je i nedavna vest da je jedan primerak izvučen je iz podrumske garaže u Torinu privukla pažnju istinskih zaljubljenika u klasične sportske automobile.

Kako se navodi na Fejsbuk stranici Alfa Romeo Giulia & 105-series, vozilo je u podrumu stajalo 35 godina, a zbog kvara lifta moralo je da bude izvučeno pomoću specijalne dizalice.

Automobil je inače pripadao jednom automehaničaru koji je u međuvremenu preminuo, a kako nije ostavio testament, vlasti su naložile da Giulietta SZ bude prodata na aukciji. Nadmetanje je održano 31. januara, a ova retka Alfa dostigla je cenu od čak 567.000 evra.

Giulietta SZ iz 1962. nastala je na skraćenoj šasiji modela Giulietta Spider, dok je karoserija ručno izrađena od aluminijuma.

Dodatne mere uštede na težini uključivale su prozore od akrilnog stakla i ogoljeni enterijer, pa je automobil imao masu od svega 785 kg.

U kombinaciji sa čevorocilindarskim 1.3 litarskim benzincem od 100 “konja”, Alfa Giulietta SZ mogla je da dostigne u to vreme zavidnih 200 km/h.

Giulietta SZ učestvovala je na mnogim trkama, kao što su 24 časa Le Mana i Targa Florio, a takmičila se i na Nirburgringu.

Primerak pronađen u podrumu u Torinu bio je u originalnom stanju i nikada nije restauriran, što je, uz veoma očuvanu spoljašnjost i enterijer, doprinelo da na aukciji dostigne ovako visoku cenu.

Izvor: b92.net

Komentari korisnika: