Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

Napravili ih svega 12, preživjela 2, a jedan od njih je na prodaju (FOTO) Reviewed by Momizat on . Audi je početkom 1980-tih napravio 12 prototipova čuvenog modela Quattro sa volanom na desnoj strani, pre nego što je britanskim kupcima ponudio serijsku verzij Audi je početkom 1980-tih napravio 12 prototipova čuvenog modela Quattro sa volanom na desnoj strani, pre nego što je britanskim kupcima ponudio serijsku verzij Rating: 0

Napravili ih svega 12, preživjela 2, a jedan od njih je na prodaju (FOTO)

Advertisement

Audi je početkom 1980-tih napravio 12 prototipova čuvenog modela Quattro sa volanom na desnoj strani, pre nego što je britanskim kupcima ponudio serijsku verziju ovog automobila.

audi (1)

Audi Quattro je veoma značajan model u istoriji automobilizma.

Zahvaljujući svom pogonu na sva 4 točka, redefinisao je dizajn reli vozila, ali je istovremeno omogućio i “civilnim” vozačima da uživaju u performansama sportskog automobila sa pogonom na sve točkove.

Skoro četiri decenije kasnije, dobro očuvani primerci veoma su traženi među kolekcionarima, a primerak koji vam predstavljamo još je interesantniji zato što je izuzetno redak.

audi (2)

Reč je o pretprodukcijskom prototipu sa volanom na desnoj strani.

Audi u prvom trenutku nije planirao verziju za zemlje u kojima se vozi levom stranom puta (sa desnim volanom), ali je Quattro bio toliko popularan u Velikoj Britaniji da su se uvozili primerci sa volanom na levoj strani.

Kako bi izašao u susret britanskim kupcima, Audi je ubrzao razvoj varijante sa desnim volanom.

audi (3)

U početku je napravljeno 12 prototipova zasnovanih na “C” šasiji. Oni su imali nešto drugačiji sistem oslanjanja u odnosu na kasniju produkcijsku verziju i dva para pravougaonih farova.

Međutim, kada je počela serijska proizvodnja Audija Quattro sa volanom na desnoj strani, ovaj model bio je baziran na novoj, “D” varijaciji šasije, što je ovih 12 primeraka učinilo još jedinstvenijim.

Veruje se da su do današnjeg dana “preživela” samo dva takva automobila, a jedan od njih biće ponuđen na prodaju na aukciji koja se 29. septembra održava u Silverstonu.

audi (4)

Auto sa brojem šasije 85CA901328 izrađen je u junu 1982, a prešao je blizu 115.000 km.

Vozilo je od 1997. bilo garažirano, pa je nakon dve decenije podvrgnuto manjoj restauraciji kako bi se osposobilo za vožnju.

Vrednost ovog primerka procenjena je na 55.000-66.000 evra.

Izvor: b92.net

Komentari korisnika: