Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

Preteča Volkswagenove ‘Bube’: Standard Superior iz 1933. Reviewed by Momizat on . Čuvenom nemačkom "narodnom automobilu", koji je nastao u vreme nacizma, prethodilo je nekoliko prototipova, uključujući i vozilo koje je dizajnirao jedan Jevrej Čuvenom nemačkom "narodnom automobilu", koji je nastao u vreme nacizma, prethodilo je nekoliko prototipova, uključujući i vozilo koje je dizajnirao jedan Jevrej Rating: 0

Preteča Volkswagenove ‘Bube’: Standard Superior iz 1933.

Advertisement

Čuvenom nemačkom “narodnom automobilu”, koji je nastao u vreme nacizma, prethodilo je nekoliko prototipova, uključujući i vozilo koje je dizajnirao jedan Jevrej.

standard-superior

Volkswagen je sredinom septembra najavio da će od jula 2019. prestati sa proizvodnjom legendarne “Bube”.

Istina, savremena “Buba” koja se ukida nema mnogo veze sa niskobudžetnim modelom iz 1930-tih koji se proizvodio sve do 2000-tih, ali je VW insistirao na kontinuitetu tog imena i retro dizajnu kako bi “ukrao” deo slave originala.

Ali, ako se vratimo koju godinu pre rođenja “Bube”, videćemo da je i orginalni model imao neke prethodnike. Jedan od njih je Standard Superior koji se nakratko proizvodio u periodu 1933-1935.

Ovo vozilo delo je Jozefa Ganca, Jevreja rođenog u Budimpešti i jednog od vodećih inženjera u auto-industriji Nemačke 30-tih godina 20. veka.

Gancov model smatra se jednom od preteča “narodnog automobila” (volkswagena), kasnije nazvanog “Buba” (među prethodnicima su i prototipovi Porsche Typ 12 i Tatra V570).

Superior je imao dvotaktni motor koji se nalazio u zadnjem delu vozila i nezavisno oslanjanje. Pogledajte kako danas izgleda jedan restaururani primerak ovog automobila:

Čedo Jozefa Ganca zbog poznatih istorijskih okolnosti nije doživelo masovnu proizvodnju.

Nacisti su njegovog tvorca – kao Jevrejina – proganjali i 1933. uhapsili. U zatvoru je proveo godinu dana, a kada je pušten, pobegao je iz Nemačke.

U međuvremenu, kompanija Standard Fahrzeugfabrik počela je da proizvodi model Superior u februaru 1933, ali je izrađeno svega 400 primeraka ovog automobila koji danas predstavlja pravu retkost.

Izvor: b92.net

Komentari korisnika: