Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

Yugom na kraj svijeta: Nije važno pobjediti, važno je stići Reviewed by Momizat on . Riječki Novi list piše o mladim entuzijastima iz tog grada koji su za učešće u jednom nesvakidašnjem humanitarnom reliju kao prvozno sredstvo odabrali - Yugo. M Riječki Novi list piše o mladim entuzijastima iz tog grada koji su za učešće u jednom nesvakidašnjem humanitarnom reliju kao prvozno sredstvo odabrali - Yugo. M Rating: 0

Yugom na kraj svijeta: Nije važno pobjediti, važno je stići

Advertisement

Riječki Novi list piše o mladim entuzijastima iz tog grada koji su za učešće u jednom nesvakidašnjem humanitarnom reliju kao prvozno sredstvo odabrali – Yugo.

yugo 45

Mongol Rally je takmičenje koje se održava svakog leta od 2004. i svake godine okuplja više od 250 timova iz svih delova sveta. Dve su polazne tačke. Jedne godine London, druge Prag, a odredište je Ulan Ude u Rusiji.

Svaki tim za sebe bira rutu kojom će se kretati. Uslovi su jednostavni – može se takmičiti automobilom ili motociklom. Za auto glasi pravilo “što stariji i neadekvatniji – to bolji”. Osim toga, takmičari putujući ka odredištu ne smeju koristiti autoputeve, a da bi se odužili majci prirodi i dali nešto zauzvrat moraju uplatiti 1.000 funti u dobrotvorne svrhe. Uz to, kotizacija za učestvovanje u ovom reliju iznosi 650 funti po timu.

Upravo zbog korišćenja neadekvatnih automobila, koje mnogi ne bi vozili ni izvan grada, a da ne spominjemo drugi kraj sveta, prihvaćeno geslo Mongol Rally trke je “Nije važno stići prvi. Važno je stići!”

Na taj način timovi ne žure na odredište i cilj im je proživeti rutu punim plućima i obići što više destinacija. Riječani, Marino Rempešić, Darko Matoš i Filip Jakovac, su put koji ih vodi kroz više od 20 zemalja odlučili preći vozeći Yugo, a dobrotvorni deo avanture “odraditi” tako što će novac donirati jedinom hrvatskom utočištu za ptice.

Pripreme počinju

Prva od sedam potrebnih viza, ona za prolazak kroz Turkmenistan, izvađena je, a očekuju se i ostale. Potom, u Rijeku je iz Zagreba stigao glavni junak priče – Yugo Koral 55, koji će puna dva meseca biti kotrljajući dom riječkih avanturista. Doduše, Yugo se trenutno nalazi na “rehabilitaciji” u jednom servisu gde ga čeka “fejslifting”.

Pre nego što je dospeo u ruke Riječana, automobil je provodio dane u Velikoj Gorici i imao samo jednog vlasnika.

“Kako je, uprkos godinama, kao mladić kojeg samo treba malo pogurati da prodiše punim plućima, neće mu teško pasti svi ti silni zahvati i promene koje mu se spremaju zbog predstojećeg puta”, kažu u riječkom timu.

Prikupljanje sredstava za put

Svesni da će ih put od Rijeke do Praga, pa dalje ka Ulan Udeu voditi kroz niz zemalja, a povratak kući taj niz će znatno povećati, Riječani su smislili zanimljiv način kako bi uvećali novčani konto pred put. Objavili su proglas za prikupljanje sredstava na specijalizovanom sajtu Indiegogo.

“Mislimo da ovo može upaliti, a i fora je. Ako ništa drugo, bar se dobro zabavljamo”, prokomentirao je proglas Filip Jakovac i dodao kako im za putovanje treba još štošta.

Između ostalog, potrebne su im boje i neko ko bi im besplatno ofarbao Yuga, filter ulja, vazduha i goriva, dve rezervne gume, dizalica, pumpa za gume, set za krpljenje guma, GPS, brojni rezervni delovi da se nađu za usput…

Na ovoj avanturi Riječani će sa svojim Yugom proći kroz Češku, Slovačku, Mađarsku, Srbiju, Bugarsku, Tursku, Gruziju, Azerbejdžan, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Tadžikistan, Kirgistan, Kinu, Mongoliju, Rusiju, Kazahstan, Estoniju, Letoniju, Litvaniju, Belorusiju, Ukrajinu, Moldaviju, Rumuniju. Poželimo im srećan put!

Izvor: novilist.hr

Komentari korisnika: