Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

Zavirite u Trumpovu ‘zvijer’: Prvi čovjek SAD-a vozi se u automobilu dostojnom James Bonda (FOTO) Reviewed by Momizat on . Kad američki predsjednik Donald Trump stigne sljedeće sedmice u pojsetu Velikoj Britaniji, po izlasku iz njegovog Air Force One aviona čekat će ga njegova vjern Kad američki predsjednik Donald Trump stigne sljedeće sedmice u pojsetu Velikoj Britaniji, po izlasku iz njegovog Air Force One aviona čekat će ga njegova vjern Rating: 0

Zavirite u Trumpovu ‘zvijer’: Prvi čovjek SAD-a vozi se u automobilu dostojnom James Bonda (FOTO)

Advertisement

Kad američki predsjednik Donald Trump stigne sljedeće sedmice u pojsetu Velikoj Britaniji, po izlasku iz njegovog Air Force One aviona čekat će ga njegova vjerna “zvijer” – Cadillac vrijedan 1,2 miliona funti.

Foto: EPA

Foto: EPA

Ova “naoružana” limuzina puna je gadgeta dostojnih Jamesa Bonda koja vozi prvog čovjeka SAD-a svuda po svijetu.

Evo koje su tajne najsigurnijeg automobila na svijettu, nazvanog još i Cadillac One.

Foto: EPA

Foto: EPA

- Trumpov automobil težak je osam tona, otporan je na metke i sposoban da preživi direktan raketni udar ili hemijski napad.

- “Zvijer” ima sistem za gašenje vatre Halon, koji se koristi kod trkačkih automobila.

Foto: EPA

Foto: EPA

- Tu su i kamere sa sočivima za noćni vid kojima se upravlja s komandne table.

- Prozori su napravljeni od pet slojeva stakla i polikarbonata, što znači da su otporni na metke. Otvara se samo vozačev prozor.

- Vozač je specijalno obučen agent američke Tajne službe. On može okrenuti auto za 180 stepeni prije nego što nastavi ponovo naprijed, a da ne promijeni smjer putovanja.

- Limuzina ima i dugme za paniku, odnosno alarmni sistem, sopstvenu zalihu kiseonika u slučaju hemijskog napada i kese s krvlju grupe koje je predsjednik u slučaju da mu treba transfuzija.

Foto: EPA

Foto: EPA

- Sačmare pumparice i topovi za ispaljivanje suzavca spadaju u opremu limuzine, kao i oružje skriveno u prednjoj rešetki.

- Predsejdnika čuva i školjka automobila debela 13 centimetara, koja je napravljena od aluminijuma, čelika, titanijuma i keramike, te prekrivena staklenim vlaknima. Dno “zvijeri” je presvučeno čelikom radi zaštite od bombi bačenih ispod vozila.

Foto: EPA

Foto: EPA

- Trumpov Cadillac ima ojačane gume, radi na dizel (ali zbog težine i dizajna troši galon na 6,5 km). Ako se ipak nekako unište, automobil može da se vozi na aluminijuskim čeličnim felnama.

- Predsjednik SAD-a ima na raspolaganju čak 12 ovakvih automobila

Izvor: radiosarajevo.ba

Komentari korisnika: