Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

Alfa Romeo 155 GTA Stradale – jedini primjerak ide na aukciju! Reviewed by Momizat on . Tokom devedesetih godina prošlog vega Alfa Romeo je dominirala šampionatima „Touring“ automobila. Model 155 je pobedio na DTM šampionatu u Nemačkoj, a Superturi Tokom devedesetih godina prošlog vega Alfa Romeo je dominirala šampionatima „Touring“ automobila. Model 155 je pobedio na DTM šampionatu u Nemačkoj, a Superturi Rating: 0

Alfa Romeo 155 GTA Stradale – jedini primjerak ide na aukciju!

Advertisement

Tokom devedesetih godina prošlog vega Alfa Romeo je dominirala šampionatima „Touring“ automobila.

Alfa Romeo 155 (1)

Model 155 je pobedio na DTM šampionatu u Nemačkoj, a Superturismo u Italiji, Španiji i Britaniji. Prema tome, logično da je italijanski porizvođač planirao da proslavi svoje uspehe proizvodnjom Stradale verzijom koja bi bila konkurencija modelima poput BMW M3 i Mercedes 190E 2.5-16 kako na stazi, tako i na javnim putevima.

Nažalost, od tog projekta se odustalo, ali je proizveden jedan prototip, koji uskoro ide na aukciju. Time će srećni kupac dobiti priliku da se odveze kući sa jednim zaista jedinstvenim četvorotočkašem.

Alfa Romeo 155 (2)

Ovaj automobil je dizajniran od strane legendarnog inženjera kompanije Abarth, Serđia Limonea, koji je takođe zaslužan za dizajn modela Lancia 037. Automobil italijanskog proizvođača sa oznakom 155 GTA Stradale je baziran na modelu Alfa Romeo 155 Q4, ali je zapravo više sličnog imao sa Lancia Delta Integrale. Njegov agregat je urađen po specifikacijama za takmičenje u Grupi N, te je i karoserija imala nešto agresivniju aerodinamiku. Unpaređeno je i vešanje, ali i enterijer.

Alfa Romeo 155 (3)

Nažalost, zbog troškova proizvodnje ali i zbog razočarenja članova odbora kompanije Fiat što u njega nije mogao da stane snažniji V6m agregat, automobil koji je mogao biti preteča današnje Giulia Quadrifoglio, nikada nije stigao do serijske proizvodnje.

Alfa Romeo 155 (4)

Nakon što je koncept debitovao na Sajmu automobila u Bolonji, kratko je korišten kao medicinski automobil tokom trke za Veliku nagradu Italije u Monci, 1994. godine. Nakon toga je menjao vlasnike nekoliko puta.

Alfa Romeo 155 (5)

Naime, jedan jedini Alfa Romeo 155 GTA Stradale koncept automobil iz 1993. godine sada ide na aukciju, a očekuje se da će biti prodat po ceni od oko 200 hiljada evra. Aukciju organizuje kuća Bonhams u gradu Padova u Italiji, koji se nalazi na svega nekoliko sati vožnje od Milana gde je Alfa Romeo i osnovana pre više od jednog veka.

Izvor: vrelegume.rs

Komentari korisnika: