Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

Audi Nanuk Quattro koncept – mješanac sa 544 KS Reviewed by Momizat on . Sinoć je otvoren dugo najavljivani Sajam automobila u Frankfurtu što znači da rafalanje sa novitetima, konceptima, redizajnima... može da počne. Iako se mislilo Sinoć je otvoren dugo najavljivani Sajam automobila u Frankfurtu što znači da rafalanje sa novitetima, konceptima, redizajnima... može da počne. Iako se mislilo Rating: 0

Audi Nanuk Quattro koncept – mješanac sa 544 KS

Advertisement

Sinoć je otvoren dugo najavljivani Sajam automobila u Frankfurtu što znači da rafalanje sa novitetima, konceptima, redizajnima… može da počne. Iako se mislilo da su svi automobili već otkriveni i da neće biti iznenađenja, ono se ipak već na početku desilo – Audi je predstavio čudni Nanuk Quattro koncept.

Audi je sa ovim konceptom iznenadio bukvalno sve jer o njemu do sada nije bilo ni riječi. Nepoznato je šta sa njim žele tačno postići, ali je evidentno da je inspiracija došla od studije Italdesign Giugiaro Parcour koja je predstavljena u martu ove godine. Čelnicima Audija ta se studija očigledno jako svidjela, pa su je odlučili kopirati i rezultat je Nanuk Quattro koncept. Napomene radi, Audi je vlasnik Italdesign Giugiara.

Opisan kao “spoj dinamike superautomobila i Audijeve quattro ekspertize na cesti, trkaćoj stazi i off-roadu”, Nanuk je 2-sjedni crossover kojeg pokreće novorazvijeni 5.0-litarski V10 TDI, koji je montiran uzdužno ispred zadnje osovine. Razvija 544KS i 1000Nm obrtnog momenta, dok snagu na quattro pogon šalje pomoću 7-stepenog S-tronic mjenjača. Uprkos tome što na vagu donosi popriličnih 1900kg, Nanuka odlikuju ubojite performanse, a Audi tvrdi da je i potrošnja na zavidnom nivou. Ubrzanje od 0-100 traje 3.8 sekundi, maksimalna brzina je 305km/h, dok deklarisana prosječna potrošnja iznosi 7.8l/100km. Niska potrošnja je ostvarena prije svega zahvaljujući novoj uljnoj pumpi i sustavu toplinskog upravljanja.

Kotrlja se na ogromnim 22-inčnim točkovima na koje su namontirane gume dimenzija 235/50 naprijed i 295/45 nazad, dok se za sigurno zaustavljanje brinu karbon-keramičke kočnice. Opremljen je zračnim ovjesom sa elektronski kontroliranim amortizerima koji imaju tri moda podešavanja visine automobila (normalna postavka, 30mm spustiti ili 40mm povisiti). Povezan je sa navigacijom i na osnovu njenih podataka može automatski podešavati visinu.

Treba još spomenuti integralno upravljanje. Naime, kada vozač okreće volan pri manjim brzinama, zadnji točkovi se mogu zakrenuti do 9 stepeni suprotno od pravca okretaja prednjih. Time se “virtualno” smanjuje međuosovinski razmak za 100mm i skraćuje krug okretanja na 10 metara. Pri većim brzinama, zadnji točkovi se zakreću do 2.5 stepena u pravcu okretaja prednjih, čime se međuosovinski razmak povećava za 140mm i time se poboljšava stabilnost.

Izvor: novavozila.ba

Komentari korisnika: