Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

Audi odbacio 2,0-litarski motor sa 420 ks Reviewed by Momizat on . Audijev projekat četvorocilindarske 'zveri' od motora sa 420 ks je nažalost ostati u okvirima koncepta. Naime, razvoj famoznog 2,0-litraša koji se našao u TT Qu Audijev projekat četvorocilindarske 'zveri' od motora sa 420 ks je nažalost ostati u okvirima koncepta. Naime, razvoj famoznog 2,0-litraša koji se našao u TT Qu Rating: 0

Audi odbacio 2,0-litarski motor sa 420 ks

Advertisement

Audijev projekat četvorocilindarske ‘zveri’ od motora sa 420 ks je nažalost ostati u okvirima koncepta. Naime, razvoj famoznog 2,0-litraša koji se našao u TT Quattro Sport Conceptu 2014. je ukinut.

audi

Uprkos prethodnim uveravanjima da Quattro igra važnu ulogu za motor baziran na EA888 i čuveni 2,5-litarski petocilindraš, realnost prouzrokovana dizel skandalom je kao posledicu imala ukidanje manje jedinice.

EA888 je začet i razvijen od strane istog čoveka koji toji iza AMG-ovog 2,0-litarskog motora. Fridrih Ajhler je napustio AMG i postao glavni čovek za razvoj benzinskih motora u VW grupi. Bio je uveren da će jedinica od 420 ks brzo ući u serijsku proizvodnju, baš kao i tadašnji šef razvoja Audija, Ulrih Hakenberg.

Prednost EA888 je bila što je lako i jeftino mogao biti ubačen u sve modele grupe sa MQB platformom. U međuvremenu, petocilindraš je dobio blok od aluminijumske legure i karter od magnezijuma u cilju smanjenja mase, dok su snaga i obrtni moment povećani. Četvorocilindraš je raspolagao sa 420 ks i 450 Nm, dok unapređena petocilindarska jedinica u serijskom TT-u RS isporučuje 400 ks i 480 Nm. Navodno je manji motor u konceptu ostvarivao ubrzanje do 100 km/h za samo 3,7 sekundi.

Izvor: vrelegume.rs

Komentari korisnika: