Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

Audi se umrežava sa semaforima u SAD-u Reviewed by Momizat on . Ako unaprijed znate kada će se semafor prebaciti iz crvenog na zeleno svjetlo, vaša vožnja će biti opuštenija i efikasnija. Audi je prva automobilska marka koja Ako unaprijed znate kada će se semafor prebaciti iz crvenog na zeleno svjetlo, vaša vožnja će biti opuštenija i efikasnija. Audi je prva automobilska marka koja Rating: 0

Audi se umrežava sa semaforima u SAD-u

Advertisement

Ako unaprijed znate kada će se semafor prebaciti iz crvenog na zeleno svjetlo, vaša vožnja će biti opuštenija i efikasnija. Audi je prva automobilska marka koja će spojiti automobil s gradskom infrastrukturom, što predstavlja važan korak prema autonomnoj vožnji u gradovima.

audi-umrezavanje-semafori

U Las Vegasu, već sada modeli Audi A4 i Q7 mogu prikazati faze semafora direktno u automobilu. Slijede ostali gradovi u SAD, a planira se predstavljanje ovog sustava i u Europi. Informacije o semaforima optimiziraju protok saobraćaja, štede vrijeme i smanjuju utjecaj automobila na okoliš.

Audi of America sarađuje s nekoliko gradova u Sjevernoj Americi u nadogradnji infrastrukture za V2I tehnologiju. “Po prvi put, naši automobili razmjenjuju podatke s prometnom infrastrukturom u stvarnom vremenu. Vozači mogu prilagoditi svoje ponašanje situaciji i kretati se kroz gradski saobraćaj na opušteniji i kontroliraniji način,” kaže Andreas Reich, šef Audijevog odjela za razvoj elektronike. “Kada spojimo naše Audijeve modele na infrastrukturu pametnih gradova povećavamo energetsku efikasnost. Nakon ovoga slijede dodatne V2I usluge, koje će automobil pretvoriti u interaktivni mobilni uređaj. Autonomnu vožnju u gradovima vidimo kao krajnji cilj ovog razvoja.“

Kao prvi korak, svi modeli Audi A4 i Q7 proizvedeni za tržište SAD-a od lipnja 2016., u koje će biti ugrađen Audi connect sistem, biti će opremljeni i ovom funkcijom. U SAD-u, javni centri za upravljanje saobraćajem slat će podatke o radu semafora Audijevom partneru na projektu, tvrtki Traffic Technology Services TTS. Ovdje će se podaci pripremati i u stvarnom vremenu slati u kompjuter u Audijevo vozilo preko brze internetske veze, na primjer 4G/LTE.

Prva funkcija V2I komponente informacija o semaforima naziva se vrijeme do zelenog svjetla (Time-to-Green). Na Audijevom virtualnom kokpitu ili head-up ekranu, vozači će moći vidjeti hoće li uspjeti proći kroz zeleno svjetlo ako nastave voziti dozvoljenom brzinom. Ako neće, prikazuje se odbrojavanje vremena do slijedećeg paljenja zelenog svjetla – i vozači mogu pravovremeno maknuti nogu s papučice gasa. Pilot projekti u Europi pokazali su da vozači češće provode ovu operaciju ako imaju informacije o radu semafora. To predstavlja korist za protok prometa. “U našim testovima, broj automobila u saobraćaju koji su morali kočiti do mirovanja pao je za približno 20 posto. To je u ovom pilot projektu uštedjelo vrijeme vozaču i također smanjilo potrošnju goriva za približno 15 posto,” kaže Michael Zweck, voditelj projekta Audi Traffic Light Information.

U početku ovu uslugu moći će koristiti Audijevi klijenti. U budućnosti, rezultate razvoja ovog Audijevog projekta moći će koristiti i vozači drugih automobilskih marki. Širenje ove tehnologije pomoći će planerima gradskog prometa u razumijevanju uzroka nastajanja prometnih gužvi i optimiziranju faza rada semafora.

U budućnosti ove informacije o semaforima mogle bi se povezati s pametnim sistemima navigacije i koristiti za nove koncepte načina vožnje. Na primjer, “zeleni valovi” u radu semafora mogli bi se uključiti u planiranje rute. Također je moguće da bi Audijevi e-tron modeli mogli bolje iskoristiti energiju regenerativnog kočenja za punjenje baterije tijekom usporavanja zbog crvenog svjetla.

Audi također namjerava ovu tehnologiju predstaviti i u Evropi. U Berlinu, Ingolstadtu, Garmisch-Partenkirchenu i Veroni, već postoje uznapredovali pilot projekti. Samo u Berlinu, približno 700 semafora u gradskom središtu spojeno je s ovom uslugom.

Međutim, u Europi ne postoje jednaki podatkovni standardi i digitalna infrastruktura: “U Europi se koristi jako različita prometna tehnologija, jer se infrastruktura razvijala lokalno i decentralizirano. Radimo na ujednačavanju pripremljenih podataka. Nakon toga i u Europi možemo uvesti uslugu informacija o semaforima,” najavio je Michael Zweck.

Izvor: carlander.ba

Komentari korisnika: