Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

BMW počeo sa proizvodnjom laserskih svjetala Reviewed by Momizat on . BMW je saopštio da je počeo sa proizvodnjom laserskih svjetala koja će od naredne jeseni biti dostupna na modelu i8. Time će BMW postati prvi proizvođač, a i8 p BMW je saopštio da je počeo sa proizvodnjom laserskih svjetala koja će od naredne jeseni biti dostupna na modelu i8. Time će BMW postati prvi proizvođač, a i8 p Rating: 0

BMW počeo sa proizvodnjom laserskih svjetala

Advertisement

BMW je saopštio da je počeo sa proizvodnjom laserskih svjetala koja će od naredne jeseni biti dostupna na modelu i8. Time će BMW postati prvi proizvođač, a i8 prvi model u svijetu, kojeg odlikuju laserska prednja svjetla.

bmw-i8-laser-light-01

Podsjećanja radi, Bavarci su još 2011.godine na konceptu Vision Connected Drive predstavili svoju lasersku tehnologiju. Tri godine kasnije, BMW Laser Light tehnologija po prvi put će naći svoje mjesto i u produkcijskom modelu. U poređenju sa standardnim LED svjetlima, laserska prednja svjetla će biti oko 30% efikasnija po pitanju potrošnje energije, a u isto vrijeme će osvjetljavati čak 600 metara ispred automobila, tj. dvostruko više u odnosu na konvencionalna LED svjetla.

bmw-i8-laser-light-02

BMW navodi da se vozači neće morati brinuti zbog vozila koja im dolaze u susret, budući da laserska svjetla rade u kombinaciji sa tehnologijom koja pomoću kamere prati situaciju u saobraćaju. Naime, lasersko svjetlo je dosta slično dnevnom te je tako prijatnije ljudskom oku, a zahvaljujući sistemu za upravljanje dugim svjetlima, eliminisana je mogućnost zaslijepljivanja ostalih učesnika u saobraćaju.

bmw-i8-laser-light-05

Pored toga što troše manje energije, laserske diode ne zagrijavaju prostor oko sebe, deset puta su manje pa im nije potrebno dosta prostora za postavljanje, a osim toga donose uštedu u masi te omogućavaju više slobode u dizajniranju.

Izvor: www.novavozila.ba

Komentari korisnika: