Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

BMW u ponudu stavlja tehnologiju iz Zvezdanih staza Reviewed by Momizat on . BMW je spreman da automobilskoj javnosti pruži „još jedan uvid u enterijer budućnosti“. Reč je o konceptu virtuelnog ekrana osetljivog na dodir, koji će biti pr BMW je spreman da automobilskoj javnosti pruži „još jedan uvid u enterijer budućnosti“. Reč je o konceptu virtuelnog ekrana osetljivog na dodir, koji će biti pr Rating: 0

BMW u ponudu stavlja tehnologiju iz Zvezdanih staza

Advertisement

BMW je spreman da automobilskoj javnosti pruži „još jedan uvid u enterijer budućnosti“. Reč je o konceptu virtuelnog ekrana osetljivog na dodir, koji će biti predstavljen na CES-u (Consumer Electronics Show) 2017 u Las Vegasu, početkom sledeće godine. Deo BMW-ovog programa je takozvani „HoloActive Touch“ sistem, inovativni interfejs između vozača i vozila.

bmw-tehnology (1)

Praktično se radi o hologramskom, virtuelnom ekranu osetljivom na dodir. Slobodno „plutajućim“ displejem se upravlja putem pokreta prstiju a komanda se potvrđuje taktilnim odzivom. Bavarski proizvođač obećava da će ova tehnologija sjediniti prednosti tri različita sistema, trenutno dostupna na nekim BMW-ovim modelima – „head up“ displej, kontrolu gestovima i klasični ekran osetljiv na dodir, kao kod serije 7 i serije 5. Sve funkcije automobila se mogu kontrolisati bez fizičkog kontakta, uz zadržavanje vizuelne i opipljive interakcije.

Ukoliko se pitate kako ovaj sistem funkcioniše, evo kako ga BMW objašnjava: slično kao kod HUD tehnologije, slika kolor displeja se generiše putem „inteligentne upotrebe refleksije, ali ovoga puta u slobodno plutajućoj formi u prostoru a ne kao projekcija na vetrobranu“. Tehnologija virtuelnog ekrana osetljivog na dodir projektuje kontrolnu platformu koja se može konfigurisati, a vozač je vidi pored volana u visini centralne konzole. Kamera prati pokrete vozačeve ruke i detektuje poziciju prstiju. Kada vrh prsta napravi kontakt sa nekom od virtuelnih kontrolnih tačaka, emituje se puls i željena funkcija se aktivira.

bmw-tehnology (2)

HoloActive Touch će biti oficijelno predstavljen na CES-u 2017., koji počinje 5. januara i deo je BMW-ove „i Inside Future“ studije, koja pruža uvid u konektivnost i autonomnu vožnju budućnosti.

Izvor: vrelegume.rs

Komentari korisnika: