Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

Daimler i kineski Geely udružuju snage u novom zajedničkom projektu Reviewed by Momizat on . Kineski Geely je većini poznat po vlasništvu nad Volvoom, a ove godine su bili glavna vest mnogih portala i novina budući da su uložili čak 7,3 milijarde evra i Kineski Geely je većini poznat po vlasništvu nad Volvoom, a ove godine su bili glavna vest mnogih portala i novina budući da su uložili čak 7,3 milijarde evra i Rating: 0

Daimler i kineski Geely udružuju snage u novom zajedničkom projektu

Advertisement

Kineski Geely je većini poznat po vlasništvu nad Volvoom, a ove godine su bili glavna vest mnogih portala i novina budući da su uložili čak 7,3 milijarde evra i postali vlasnici 9,69 posto Daimler grupe. Tada se spekulisalo da su to učinili zato što Mercedes (koji je naravno deo Daimler grupe) vide kao lidera po pitanju električnih automobila što ih čini odličnim tehnološkim partnerom za budući razvoj.

Geely Mercedes

A sada je objavljeno da Daimler i Geely kreću u zajednički poduhvat u kome će zajedno nuditi car-share sistem, a sedište ovog “joint venture-a” biće u Hangzhou u Kini. Kompanije će zajedno razviti digitalnu infrastrukturu, a koristiće se Mercedesovi modeli: S-klasa, E-klasa i V-klasa. “Ovaj joint venture će pružiti uslugu car sharinga putem mobilne aplikacije u nekoliko kineskih gradova”, izjavili su u Daimleru. Pritom je cilj pokušati uzeti deo tržišta Didi Chuxingu, kompaniji koja trenutno dominira na ovom polju s čak 90 posto tržišnog učešća.

Iz Geelyja su dodali da će im ovaj poduhvat pomoći u rastu: “Razvoj ovakvih oblika usluge, u kojoj u stvari obe kompanije već imaju iskustva, pomoći će u transformaciji i daljem razvoju kompanije.”

Treba pomenuti da su i Mercedes i Geely već iskusni na ovom polju. Mercedes je vlasnik Car2Go usluge, dok je Geely vlasnik car sharing usluge pod nazivom CaoCao. Ranije iskustvo će im sigurno biti korisno u ovom poduhvatu. Rojters piše da je ovaj segment tržišta u intenzivnom rastu u Kini, pa je tako 2014. godine car sharing usluge koristilo 30 miliona korisnika, dok se prošle godine ta brojka popela na 217 miliona korisnika!

Izvor: Jutarnji.hr

Komentari korisnika: