Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

Elektrifikovani automobili u Americi više ne smiju da budu nečujni Reviewed by Momizat on . Električna i hibridna vozila imaju rok do septembra 2020. godine da se prilagode zakonskoj regulativi američkog ministarstva saobraćaja, a to znači da više ne s Električna i hibridna vozila imaju rok do septembra 2020. godine da se prilagode zakonskoj regulativi američkog ministarstva saobraćaja, a to znači da više ne s Rating: 0

Elektrifikovani automobili u Americi više ne smiju da budu nečujni

Advertisement

Električna i hibridna vozila imaju rok do septembra 2020. godine da se prilagode zakonskoj regulativi američkog ministarstva saobraćaja, a to znači da više ne smeju da budu nečujna.

nissan leaf 34

Prema tom zakonu “tihi automobili” na američkim pitevima moraju da emituju neki zvuk, a sve kako bi upozorili ostale učesnike u saobraćaju, posebno pešake, bicikliste i slabovidne osobe. Automobili poput Teslinog Modela 3 ili Nissana Leaf moraće da emituju veštački zvuk do brzine od 30 km/h, piše Insurance Journal. Mišljenje je da pri većim brzinama gume, otpor vazduha i ostali faktori anuliraju potrebu za dodatnim izvorom zvuka.

Procenjuje se da će ova odluka proizvođače godišnje stajati dodatnih 40 miliona dolara, na koliko se procenjuje ugradnja dodatne opreme u vidu vodootpornih zvučnika i generatora zvuka. S druge strane, procene kažu kako će se osetno smanjiti broj nesreća, a to znači godišnje uštede od maksimalno 320 miliona dolara. Podsetimo, verovatnoća da hibridni auto naleti na pešaka je čak 19% veća u odnosu na automobil s klasičnim pogonom.

Slična inicijativa je pokrenuta još 2014. godine u Evropskoj uniji, a na kraju je rok za primenu postavljen za 2021.

Izvor: index.hr

Komentari korisnika: