Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

Elon Mask je oslobodio sve patente vezane za Teslu Reviewed by Momizat on . Kao deo napora u borbi protiv klimatskih promena, Elon Mask je oslobodio sve patente koji se tiču tehnologija vezanih za proizvodnju Tesla električnih automobil Kao deo napora u borbi protiv klimatskih promena, Elon Mask je oslobodio sve patente koji se tiču tehnologija vezanih za proizvodnju Tesla električnih automobil Rating: 0

Elon Mask je oslobodio sve patente vezane za Teslu

Advertisement

Kao deo napora u borbi protiv klimatskih promena, Elon Mask je oslobodio sve patente koji se tiču tehnologija vezanih za proizvodnju Tesla električnih automobila. U svom blogu, on je obećao da kompanija neće pokretati parnične postupke protiv bilo koga ko u dobroj nameri želi da koristi njihovu tehnologiju.

elon-mask-tesla

Ovo je nesvakidašnji i svakako neočekivan potez, jer se radi o industriji u kojoj se svaka, pa i najmanja inovacija pažljivo čuva, kako bi se obezbedila maksimalna finansijska vrednost. Interesantno je da je vest objavljena istog dana kada su američki tužioci optužili jednog kineskog državljanina za krađu informacija vezanih za projekat Apple-ovog autonomnog vozila.

Mask je naveo da je Tesla Motors stvoren kako bi se ubrzao dolazak održivog transporta. On je rekao da je skeptičan prema patentnim pravima koja su u najvećem broju slučajeva samo sprečavale napredak i pomagale velikim korporacijama da se obogate, dok su pravi izumitelji ostajali skrajnuti i često bez dovoljne finansijske podrške. Naveo je i da se osećao primoranim da ranije podnosi patente za Teslu, kako bi sprečio velike kompanije da kopiranju njegovu tehnologiju i da iskoriste svoje ogromne marketinške i prodajne aparate za preuzimanje tržišta.

Sada, u situaciji kada je tržište sazrelo i kada (rekordna) godišnja proizvodnja Tesla električnih automobila ne može da zadovolji tržište, Mask smatra da i druge kompanije koje proizvode električne automobile mogu da koriste njihove patente, jer će ceo svet imati koristi od tog napretka u tehnologiji.

On je uveren da će primena filozofije otvorenog koda na patente blagotvorno uticati na njegovu kompaniju, da će ojačati, a ne ugroziti Teslinu poziciju, kao i da će to biti još jedan način za privlačenje talentovanih inženjera ka ovoj kompaniji.

Izvor: PCpress.rs

Komentari korisnika: