Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

Evropska Unija – Sistem automatskog kočenja u hitnim slučajevima kao standard? Reviewed by Momizat on . Sistem automatskog kočenja u hitnim slučajevima je dostupan kao opcija na brojnim novim modelima, a ipak, kupci se veoma retko odlučuju za njega. Naime, Evropsk Sistem automatskog kočenja u hitnim slučajevima je dostupan kao opcija na brojnim novim modelima, a ipak, kupci se veoma retko odlučuju za njega. Naime, Evropsk Rating: 0

Evropska Unija – Sistem automatskog kočenja u hitnim slučajevima kao standard?

Advertisement

Sistem automatskog kočenja u hitnim slučajevima je dostupan kao opcija na brojnim novim modelima, a ipak, kupci se veoma retko odlučuju za njega.

kocenje

Naime, Evropski Parlament smatra da bi svi novi automobili morali biti opremljeni sistemom za automatsko kočenje u hitnim slučajevima (Autonomous Emergency Breaking) AEB. Ova institucija sa sedištem u Briselu je glasala za predloge o bezbednosnim standardima za automobile u Evropskoj Uniji, koji će se sada izneti pred Evropsku komisiju, a koja će rezultate objaviti u martu 2018. godine.

Izveštaj komiteta za transport sadrži brojne promene na polju bezbednosnoh regulativa za vozila, u kojima spada i zahtev da svi novi automobili moraju obavezno imati sistem za automatsko kočenje u hitnim slučajevima. Zahteva se još i da svi kamioni moraju biti tako dizajnirani da imaju veću preglednost, te da se mogu lako uočiti pešaci i biciklisti u gradskom okruženju, ali i da sva vozila budu opremljena sistemima koji će omogućiti vozaču da se lakše pridržava ograničenja bzine.

Naime, zahtev da svi automobili kao standard imaju AEB sisteme proizilazi iz izveštaja koji je sastavila istraživačka kompanija Thatcham Research, koja je vodeća u polju bezbednosti i sigurnosti automobila i koja radi kao deo Euro NCAP testova, u kom se navodi da 70 procenata novih automobila nemaju ovaj sistem.

Proizvođači automobila iz SAD su dobrovoljno pristali da svi njihovi automobili imaju ugrađen AEB sistem od 2022. godine, ali u Evropskoj Uniji to nije slučaj, uprkos novim izmenama zakona kojima su kontrola stabilnosti i sistem za monitoring pritiska u gumama postali obavezni u svim automobilima.

Izvor: vrelegume.rs

Komentari korisnika: