Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

FCA tuži Mahindru zbog sličnosti Roxora sa Jeep Willysom Reviewed by Momizat on . Grupacija Fiat Chrysler Automobiles (FCA) pokušava da blokira indijskog proizvođača automobila Mahindra u prodaji terenca Roxor u SAD-u. U žalbi podnetoj Komisi Grupacija Fiat Chrysler Automobiles (FCA) pokušava da blokira indijskog proizvođača automobila Mahindra u prodaji terenca Roxor u SAD-u. U žalbi podnetoj Komisi Rating: 0

FCA tuži Mahindru zbog sličnosti Roxora sa Jeep Willysom

Advertisement

Grupacija Fiat Chrysler Automobiles (FCA) pokušava da blokira indijskog proizvođača automobila Mahindra u prodaji terenca Roxor u SAD-u.

jeep

U žalbi podnetoj Komisiji za međunarodnu trgovinu SAD-a, američko-italijanski koncern traži da se istraži povreda intelektualnog vlasništva branda Jeep u njihovom vlasništvu.

Spor se vodi zbog Mahindrinog terenca Roxor koji neodoljivo podseća na originalni Jeep – legendarni Willys. Fiat Chrysler želi da federalna agencija zabrani proizvodnju, prodaju ili uvoz terenskog vozila u SAD.

Kap koja je prelila čašu bilo je podizanje novog proizvodnog pogona Mahindre u Auburn Hillsu (Detroit), nedaleko od štaba Fiat Chryslera, u kome će se praviti kopija Jeepa. Mahindra je odgovorila saopštenjem u kome odbacuje optužbe Fiat Chryslera i podseća da im sporazumi daju za pravo da proizvode i prodaju Roxor.
“Mahindra ima istorijske odnose i sporazume s FCA i njegovim prethodnicima unazad 70 godina. Odnose smo uspostavili u 40-im godinama prvobitnim ugovorom za Jeep Willys. Saradnja je opstala do danas, uključujući i najnoviji sporazum s Chrysler Group LLC 2009. godine. Naše akcije, proizvodi i distribucija proizvoda (uključujući Roxor) poštuju nasleđe odnosa i uslove naših sporazuma sa FCA-om”, poručili su iz indijske kompanije.

Očekuje se da će novi objekat Auburn Hills, koji je otvoren krajem prošle godine, proizvoditi 12.000 terenaca Mahindra Roxor. Kompanija očekuje da zaposli 670 radnika do 2020. godine.

Mahindra Roxor je dvosed terenac stare škole, pokretan 2,5 litarskim dizelašem koji snagu od 63KS prenosi na dva ili sva četiri točka. Zbog činjenice da nema vrata i vetrobran, kao i da su mu najveći konkurenti Kawasaki Mule i Polaris RZR ATV, mnogi Roxor svrstavaju u klasu UTV, namenskih vozila s pogonom 4×4. Početna cena u SAD-u iznosi 15.000 dolara.

Izvor: vrelegume.rs

Komentari korisnika: