Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

Ferrari 275 GTB/4 NART Spyder od 12 miliona evra Reviewed by Momizat on . Izuzetno redak primerak Ferrari 275 GTB/4 NART Spyder modela će se uskoro naći na aukciji u Kaliforniji, a od cene koju bi mogao da dostigne, svakome će se zavr Izuzetno redak primerak Ferrari 275 GTB/4 NART Spyder modela će se uskoro naći na aukciji u Kaliforniji, a od cene koju bi mogao da dostigne, svakome će se zavr Rating: 0

Ferrari 275 GTB/4 NART Spyder od 12 miliona evra

Advertisement

Izuzetno redak primerak Ferrari 275 GTB/4 NART Spyder modela će se uskoro naći na aukciji u Kaliforniji, a od cene koju bi mogao da dostigne, svakome će se zavrteti u glavi.

Pre svega, reč je o modelu kojeg je vrlo teško uopšte naći u prodaji, jer je jedan od svega deset napravljenih primeraka, dok ga još više posebnim čini i priča koja stoji iza njegovog nastanka.
Ona počinje sa Luiđi Kinetijem, uspešnim trkačkim vozačem iz tridesetih i četrdesetih godina prošlog veka, koji zaslužan za otvaranje prvog Ferrarijevog salona u Sjedinjenim Državama. Tokom svoje karijere, takmičio se u brojnim kategorijama poput “24 sata Le Mana” i “Indy 500″, a 1958. godine rešio je napravi sopstveni tim, nazvan NART (North American Racing Team).

Gotovo deceniju kasnije, kompanija iz Maranela je predstavila 275 GTB/4 kupe. Kineti je ubrzo lično zamolio Enca Ferarija da napravi kabriolet verziju. Kako je on to odbio, Kineti se okrenuo Ferrarijevom inžinjeru Serđu Skaljetiju, koji je uspeo da ubedi kompaniju da napravi 25 primeraka kabriolet modela. Ipak, automobil se nije pokazao toliko popularnim, pa je proizvodnja prekinuta nakon 10 sklopljenih modela.

Danas, Ferrari 275 GTB/4 NART je izuzetno tražen među kolekcionarima. Poslednji prodati primerak je novog vlasnika dobio 2005. godine, koji je za njega izdvojio 2,9 miliona evra. Po svemu sudeći, taj iznos ne samo što će biti oboren, već i višestruko nadmašen, jer se očekuje da će narednog meseca na aukciji zaraditi između 10,5 i 12,8 miliona evra!

Komentari korisnika: