Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

Foto/Video: Predstavljen BMW i8 – Bimmer na malo drugačiji način Reviewed by Momizat on . BMW je danas u Frankfurtu konačno predstavio produkcijski spremnog i8, koji je nakon modela i3 drugi izdanak BMW-ovog "i" podbrenda, zaduženog za hibridne i ele BMW je danas u Frankfurtu konačno predstavio produkcijski spremnog i8, koji je nakon modela i3 drugi izdanak BMW-ovog "i" podbrenda, zaduženog za hibridne i ele Rating: 0

Foto/Video: Predstavljen BMW i8 – Bimmer na malo drugačiji način

Advertisement

BMW je danas u Frankfurtu konačno predstavio produkcijski spremnog i8, koji je nakon modela i3 drugi izdanak BMW-ovog “i” podbrenda, zaduženog za hibridne i električne automobile.

Dakle, i8 je sportski nastrojen 2+2 plug-in hibrid koji je preuzeo mnoge stilske detalje sa koncepta iz 2011.godine, ali je očekivano ipak malo smirenijih linija, koje su pogodnije za proizvodnju.

Npr. nestala su providna vrata, dok su felge također modifikovane i prilagođene proizvodnji. Standardno je opremljen LED svjetlima, a laserska se mogu opcijski dobiti.

Težak je 1490kg, a raspored mase iznosi skoro 50:50. Dug je 4689mm, širok 1942mm, visok 1293mm, dok međuosovinsko rastojanje iznosi 2800mm. Koeficijent otpora zraka je 0.26cw.

Srce modela čini hibridni sistem koji se sastoji od 3-cilindričnog 1.5-litarskog TwinPower turbobenzinca i elektromotora. Benzinac razvija 231KS (170kW) i 320Nm obrtnog momenta koje šalje putem 6-stepenog automatskog mjenjača na zadnju osovinu. Elektromotor raspolaže sa 131KS i njih šalje na prednju osovinu putem automatika koji ima dvije faze rada. Energiju dobija od litijum-jonskih baterija kapaciteta 5kWh.

Kao rezultat ovih postavki, BMW i8 raspolaže sa ukupno 362KS i 470Nm obrtnog momenta, što je dovoljno da se iz mjesta stajanja ispali do 100km/h za 4.4 sekunde. Maksimalna brzina iznosi 250km/h, dok je u elektro modu ona ograničena na 120km/h. Uprkos impresivnim performansama, i8 je prema tvrdnjama BMW-a vrlo ekonomičan jer mu deklarisana potrošnja iznosi 2.5l/100km, a svaki pređeni kilometar ispušta tek 58g CO2. Koristeći samo snagu elektromotora, i8 može preći oko 35km, dok kombinovani domet ova dva motora iznosi 500km.

Standardno se kotrlja na 20-inčnim aluminijskim felgama, ali se opcijski mogu dobiti još lakši točkovi koji su izrađeni od ugljičnih vlakana. Osim njih, u doplatnoj opremi se nalazi kamera za vožnju unazad, Surround View, head-up display, Collision Warning sa prepoznavanjem pješaka, Park Distance Control…

Izvor: novavozila.ba

Komentari korisnika: