Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

Foto/Video: Predstavljen Mercedes S-klase coupe koncept Reviewed by Momizat on . Mercedes CL odlazi u historiju, ali ne vjerujemo da će mnogi za njim žaliti iz jednog jednostavnog razloga - dolazi super atraktivna S-klasa coupe, koja je dana Mercedes CL odlazi u historiju, ali ne vjerujemo da će mnogi za njim žaliti iz jednog jednostavnog razloga - dolazi super atraktivna S-klasa coupe, koja je dana Rating: 0

Foto/Video: Predstavljen Mercedes S-klase coupe koncept

Advertisement

Mercedes CL odlazi u historiju, ali ne vjerujemo da će mnogi za njim žaliti iz jednog jednostavnog razloga – dolazi super atraktivna S-klasa coupe, koja je danas imala debi na Sajmu u Frankfurtu. Za sada samo kao koncept, a u januaru dolazi i produkcijska verzija.

Zamišljena kao model koji će uz sve blagodati moderne tehnologije donijeti vrlo dopadljiv i mladalački izgled, konceptna S-klasa coupe izgleda vrlo spremno za proizvodnje, tako da ne očekujemo velike promjene na produkcijskom modelu. Još jedan bitan detalj jeste da ne izgleda samo kao standardna S-klasa kojoj su “amputirana” zadnja vrata i spušten krov. Naprotiv, dizajneri su se potrudili da coupeu podare poseban karakter. Odlikuje ga agresivniji prednji dio sa istaknutom maskom hladnjaka i modifikovanim svjetlima. Elegantne linije standardne S-klase su podignute na novi nivo, pa coupe verzija izgleda zbilja prelijepo iz svakog ugla. Završni pečat daju novodizajnirana zadnja svjetla.

Ispod prednjih i stražnjih mišićavih blatobrana nalaze se 21-inčni točkovi, koji su razmaknuti 2945mm dugim međuosovinskim razmakom. Kada smo već kod dimenzija, treba reći da dužina iznosi 5050mm, širina 1985mm, a visina 1409mm. Pod haubom se nalazi moćni 4.7-litarski V8 Biturbo benzinac sa 455KS i 700Nm.

U unutrašnjosti smo primjetili novi volan, redizajniranu instrument tablu, nove ventilacione otvore od aluminijuma, dok su dva 12.3-inčna TFT ekrana nešto tanja nego u regularnoj S-klasi. Treba još izdvojiti teleću koži na sjedištima i instrument tabli, panele na vratima od aluminijuma te ručno izrađene patosnice i strop od svile.

Što se tiče tehnologija, treba izdvojiti Intelligent Drive koji se sastoji od dvije stereo kamere te pruža 3D pogled 50 metara ispred automobila, a služi za detektovanje raznih objekata i pješaka. Također, prati sve što se dešava oko automobila na udaljenosti od 500 metara i povezan je sa Magic Body Controlom koji na osnovu njegovih podataka podešava ovjes, pružajući cijelo vrijeme optimalnu udobnost.

Komentari korisnika: