Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

Godina koja je ‘masakrirala’ dizel Reviewed by Momizat on . Ako ćemo po nečemu pamtiti 2018. u auto-industriji, to je antidizel histerija koja je uticala da ovaj oblik pogona izgubi ogroman udeo na tržišti i bude izbačen Ako ćemo po nečemu pamtiti 2018. u auto-industriji, to je antidizel histerija koja je uticala da ovaj oblik pogona izgubi ogroman udeo na tržišti i bude izbačen Rating: 0

Godina koja je ‘masakrirala’ dizel

Advertisement

Ako ćemo po nečemu pamtiti 2018. u auto-industriji, to je antidizel histerija koja je uticala da ovaj oblik pogona izgubi ogroman udeo na tržišti i bude izbačen iz brojnih modela automobila, ali i potpuno kod nekih proizvođača.

dizel

Još od “Dizelgejt” afere sa Volkswagenovim varanjem na testovima emisije štetnih gasova, dizel je sve omraženiji u auto-industriji.

Iako skoro svaki proizvođač i dalje nudi dizel motore u svojim automobilima, a pojedini čak razvijaju nove generacije za budućnost, sve je očigledniji trend “izumiranja” do pre nekoliko godina najpopularnije pogonske varijante u većem delu sveta.

Uporedo s tim raste potražnja za električnim i hibridnim vozilima, pa proizvođači polako izbacuju dizele iz ponude u nekim, uglavnom manjim modelima.

Pogledajmo gde je sve dizel završio svoju priču tokom 2018. godine.

Bentley

Britanski Bentley je uvek bio veran isključivo benzinskim motorima s obzirom na fokus na performanse. Međutim, ni ovaj premijum gigant nije odoleo najezdi SUV segmenta pa je napravio Bentaygu, a toliki automobil logično mora imati dizel motor. Tako je Bentayga Diesel ponuđena na 13 tržišta van Evrope, ali je vrlo brzo ova verzija ugašena u korist efikasnijim V6 plug-in hibridnim i V8 benzinskim varijantama.

fiat

Fiat 500X

Italijanski FIAT je uvek imao pouzdane i ekonomične dizel agregate koji su koristili i drugi proizvođači poput Opela. Jedan od snažnig aduta FCA grupacije je aktuelni 1,6-litarski MultiJet dizelski motor, ali on nije dobio mesto u restilizovanoj verziji Fiatovog krosovera 500X što je jasan znak u kom smeru će da se kreće i ovaj gigant. FCA je najavio potpuno izbacivanje dizela iz svoje ponude uključujući brojne SUV i ostale automobile poznate po ovom pogonu, do 2022. Nakon te godine dizel će u FCA biti moguće dobiti samo u komercijalnim vozilima.

Honda CR-V

Među onima koji odustaju do dizela je i japanska Honda. Najpopularniji model ovog proizvođača CR-V stigao je u novom ruhu – prvi put sa sedam sedišta, prvi put sa hibridnim pogonom i prvi put bez dizela.

honda

Kia Rio

Kia Rio je automobil koji je svesno pravljen da zadovolji želje i potrebe evropskih kupaca. Kao i većina manjih automobila, polako gubi smisao potrebe za dizelom, pa je jedina aktuelna verzija sa 1,4-litarskim CRDi sa 90 KS bila dostupna još tokom samo nekoliko meseci 2018. nakon čega je izbačen. Razlog je bio jednostavan – prodato je samo 1.673 dizela 2017, skoro 6.000 manje nego godinu ranije.

Mitsubishi ASX

Iako su 1,6-litarski i 2,2-litarski motori činili 44% prodaje modela ASX, Mitsubishi se ipak izabrao fokus na alternativne pogone kao što je plug-in hibrid u Outlanderu PHEV. Iz Mitsubishija su saopštili da prodaja dizela konstantno pada, pa je trenutak bio odgovarajući.Peugeot

Iako je dizel daleko od konačne smrti, francuski Peugeot već odustaje od ove vrste pogona, pa neće razvijati nove dizel motore.

Porsche

Uvek je dizel uz Porsche zvučao čudno, štaviše za mnoge je to bilo svetogrđe, ali je nemački premijum gigant imao i ovu vrstu pogona u većim modelima poput Panamere i SUV-ova. Međutim, razvoj plug-in tehnologije je okončao tu kratku eru pa je tako stigao i ovi Macan bez dizel agregata, neće ga imati više ni Panamera, a električni Taycan je jasan znak da se neće više nikad vratiti.

skoda

Škoda Fabia

Dizel je dugi niz godina bio vrlo važan deo uspeha Fabie, kao i kompletne Volkswagen Grupacije. Međutim, došla su neka nova vremena pa je tako restilizovana verzija treće generacije ovog češkog gradskog automobila ostala samo na turbodizel jedinicama koje preuzimaju kontrolu u celog grupaciji.

Suzuki

S druge strane, dizeli nisu činili preterano bitan faktor prodaje kada su u pitanju manji modeli Suzukija, pa Japancima nije teško pala odluka da ga se reši. Tako je Suzuki za sada zadržao DDiS jedinice samo u krosoverima Vitari i SX4 S-Cross, ali sve popularniji BoosterJet turbobenzinski motor preti da ih i odatle izbaci.

Toyota

Još jedan Japanac je bez mnogo buke digao ruke od dizel motora. Tako su bez ove vrste pogona ostali modeli Avensis, Verso i RAV4. Osim pouzdanog benzinca, Toyota veliku korist sada ima i od sve popularnijih hibridnih verzija, koji su primera radi tokom leta činili skoro 90% prodaje kada je u pitanju model RAV4. Dizel je opstao samo u SUV i kamionetima poput Land Cruisera i Hiluxa.

Volvo

Volvo je početkom godine prilikom premijere novog V60 najavio da više neće nuditi dizel automobile. Ta praksa počela je sa modelom S60 od kojeg je Volvo moguće kupiti samo sa benzincem, hibridom ili u električnoj varijanti. Prvi Volvo EV će stići 2019.

Izvor: b92.net

Komentari korisnika: