Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

Helsinki želi da se oslobodi automobila Reviewed by Momizat on . Ambiciozni planovi o uklanjanju određenog broja automobila sa ulica za mnoge zemlje nisu retkost, ali Helsinki želi da ode korak dalje i u potpunosti eliminiše Ambiciozni planovi o uklanjanju određenog broja automobila sa ulica za mnoge zemlje nisu retkost, ali Helsinki želi da ode korak dalje i u potpunosti eliminiše Rating: 0

Helsinki želi da se oslobodi automobila

Advertisement

Ambiciozni planovi o uklanjanju određenog broja automobila sa ulica za mnoge zemlje nisu retkost, ali Helsinki želi da ode korak dalje i u potpunosti eliminiše potrebu svojih stanovnika za posedovanjem sopstvenog vozila.

auspuh

Prestonica Finske želi da ukombuje javna i lična prevozna sredstva kako bi građanima omogućila korišćenje najjeftinijeg i najbržeg načina transporta. Građani će biti u mogućnosti da pristupe svakom elementu sistema putem svojih mobilnih uređaja. Kroz upotrebu smart telefona, oni će moći da se opredele za autobus, deljenje prevoza, posebne forme transporta, automatizovan automobil ili konvencionalni javni prevoz. Oni će moći da poruče “pakete mobilnosti” od privatnih operatera, što će im omogućiti mnoštvo izbora, u zavisnosti od doba dana, potražnje i vremenskih prilika.

Ova ideja zasniva se na sistemu trasporta koji uključuje puteve, automobile, podzemne železnice, mostove, automobuse, sa fokusom na potrebe individualne mobilnosti. Plan naglašava da će svaki građanin moći da pređe iz jedne tačke grada na drugu efikasno i najbrže moguće. On je deo novog nastojanja za povećanjem “pametne” mobilnosti koju podstiče moderna tehnologija.

Iako je ovaj ambiciozni plan oko 10 godina daleko od stupanja na snagu, Helsinki je već počeo sa pripremama. Agencija sa regionalni transport osmislila je inovativni minibus servis pod nazivom Kutsuplus koji omogućava korisnicima da odrede svoju polazniu i krajnju destinaciju, upotrebom smartfona. Aplikacija zatim vrši kategorisanje zahteva i izračunava putanju koja je optimalna za sve korisnike prevoza.

Ukoliko ovaj plan bude uspešan, Finska bi mogla njime obuhvatiti i ostatak države, a isto tako bi se mogao proširiti i na ostale sektore. Prema jednom istraživanju, ljudi koji putuju u Helsinkiju izgube u proseku oko osam radnih dana godišnje u saobraćaju. Zato bi odstranjivanje automobila mogao biti zaista logičan korak.

Izvor: totalcar.rs

Komentari korisnika: