Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

Hyundai i Kia nastavljaju s ubrzanim razvojem gorivih ćelija Reviewed by Momizat on . Sve više proizvođača se okreće električnim vozilima i to baterijskim pa se postavlja pitanje ima li budućnosti za vodik, odnosno gorive ćelije (FCEV). Među, do Sve više proizvođača se okreće električnim vozilima i to baterijskim pa se postavlja pitanje ima li budućnosti za vodik, odnosno gorive ćelije (FCEV). Među, do Rating: 0

Hyundai i Kia nastavljaju s ubrzanim razvojem gorivih ćelija

Advertisement

Sve više proizvođača se okreće električnim vozilima i to baterijskim pa se postavlja pitanje ima li budućnosti za vodik, odnosno gorive ćelije (FCEV). Među, do sada, vodećim proizvođačima na ovom području se ističu Honda s modelom Clarity, Toyota s modelom Mirai te Hyundai s Nexom.

Hyundai_Nexo_2018

Upravo ovaj potonji te njegova sestrinska marka Kia namjeravaju nastaviti s ubrzanim razvojem dotične tehnologije jer smatraju da se radi o pogonskom sklopu koji će zaživjeti u budućnosti te pružiti kupcima pravu zamjenu za današnje pogone s unutrašnjim izgaranjem.

Hyundai i Kia tako putem realizacije plana FCEV Vision 2030 namjeravaju postati svjetski lider kada je riječ o vodikovom pogonu te u konačnici osjetno povećati proizvodnju ovako pokretanih automobila. Točnije, Hyundai i Kia žele do 2030. godišnje proizvoditi oko 500.000 FCEV vozila, te još oko 200.000 viličara, brodica i sl. s tom vrstom pogona.

Ovaj korejski proizvođač smatra kako će se u budućnosti značajno povećati potražnja za FCEV-ovima i to na oko 2 milijuna jedinica do 2030. Kako bi ostvarili zadane ciljeve Hyundai i Kia namjeravaju uložiti oko 6 milijardi Eura u istraživanje i razvoj te u proizvodne pogone za FCEV-ove.

Izvor: autonet.hr

Komentari korisnika: