Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

Jaguar Land Rover kupuje V8 od BMW-a? Reviewed by Momizat on . Nažalost, V8 motori postaju vrsta u izumiranju, i to posebno oni atmosferski. Ovi moderni postaju manji i dodaju im se turbo punjači, prvenstveno radi povećanja Nažalost, V8 motori postaju vrsta u izumiranju, i to posebno oni atmosferski. Ovi moderni postaju manji i dodaju im se turbo punjači, prvenstveno radi povećanja Rating: 0

Jaguar Land Rover kupuje V8 od BMW-a?

Advertisement

Nažalost, V8 motori postaju vrsta u izumiranju, i to posebno oni atmosferski. Ovi moderni postaju manji i dodaju im se turbo punjači, prvenstveno radi povećanja efikasnosti. Ipak, ono što se danas prodaje su četvorocilindraši, gde je BMW dobar primer.

bmw-motor

Prodaja V8 modela sve teža da bi se opravdali troškovi razvoja, ali neki jednostavno ne mogu da egzistiraju bez ovih mašina, kao na primer Jaguar i Land Rover.

Svi JLR performantni motori su pogonjeni 5,0-litarskim AJ-V8 motorima u atmosferskoj ili kompresorskoj izvedbi. Problem je što je AJ-V8 praktično neizmenjen poslednjih 20 godina. Samim tim, nemoguće je da bude u „dobrim odnosima“ sa aktuelnom regulativom u vezi sa izduvnim gasovima.

JLR-u će uskoro biti potreban novi V8 sa perjanice, a pitanje je da li bi se troškovi razvoja isplatili, posebno sada, kada su ogromni resursi investirani u redne Ingenium agregate.

BMW bi tu mogao da bude u ulozi „pomoć prijatelja“. Naime, Bavarci već rade na novom V8 i mada u boljoj poziciji od JLR-a kada je amortizacija troškova u pitanju, ali ipak i njima sve to treba da se isplati. Rešenje je u snabdevanju drugih proizvođača motorima. Po najnovijim izveštajima, BMW i JLR su se već dogovorili oko isporuka novog V8.

Takav potez ne bi bio bez presedana, jer su L322 Range Rover i Land Rover Discovery 3 bili dostupni sa BMW-ovim V8 do 2006., u vreme kada je BMW posedovao Land Rover.

Izvor: vrelegume.rs

Komentari korisnika: