Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

Još jedan gigant mora platiti stotine milijuna zbog prljavih dizelaša Reviewed by Momizat on . Zbog ugradnje nelegalnog softvera u nešto više od 100 tisuća dizelaša FCA će platiti stotine milijuna dolara kazne. Fiat Chrysler Automobiles je postigao dogovo Zbog ugradnje nelegalnog softvera u nešto više od 100 tisuća dizelaša FCA će platiti stotine milijuna dolara kazne. Fiat Chrysler Automobiles je postigao dogovo Rating: 0

Još jedan gigant mora platiti stotine milijuna zbog prljavih dizelaša

Advertisement

Zbog ugradnje nelegalnog softvera u nešto više od 100 tisuća dizelaša FCA će platiti stotine milijuna dolara kazne.

ford

Fiat Chrysler Automobiles je postigao dogovor s američkim Ministarstvom pravosuđa, agencijom za zaštitu okoliša EPA i državom Kalifornijom, a posljedica kojeg su kazne i troškovi u iznosu većem od 800 milijuna dolara.

Zbog ugradnje ilegalnog softvera u više od 100.000 primjeraka kamioneta Dodge Ram 1500 s 3.0 dizelskim V6 motorom proizvedenih od 2014 do 2016. godine FCA mora popraviti sve sporne primjerke, ali i platiti 305 milijuna dolara kazne. Nadalje, još 185 milijuna ide državi, 19 milijuna za sređivanje problema u Kaliforniji, a dodatnih šest zbog uvoza 1700 spornih vozila.

Također, sva sporna vozila će dobiti novi softver i produljeno jamstvo, a bilo kakve modifikacije ne smiju se odraziti na performanse vozila, bilo po pitanju potrošnje, ubrzanja ili bilo kojih karakteristika motora. Svaki vlasnik će dobiti i 2800 dolara odštete, što je trošak od još 280 milijuna.

U FCA-u procjenjuju kako je totalni trošak 800 milijuna dolara, 400 milijuna za potrebe sanacije automobila i odštete te 400 milijuna za potrebe države i lokalnih vlasti. Činjenica da su pristali na nagodbu ne znači da su priznali krivnju, kažu u FCA-u.

Trošak je velik, ali u odnosu na Volkswagen zvuči kao da je FCA dobro prošao. Podsjetimo, Volkswagen je samo u 2017. godini potrošio oko 4,3 milijarde dolara na Dieselgate, a ukupni trošak se popeo na oko 25 milijardi dolara.

Izvor: index.hr

Komentari korisnika: