Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

Kako je VW otkazao pregovore sa Mercedesom u vezi sa dizel motorima Reviewed by Momizat on . Dizelgejt se verovatno ne bi desio da Volkswagen nije odbacio potencijalni dogovor s Mercedesom pre više od jedne decenije. Automotive News je izvestio o priči Dizelgejt se verovatno ne bi desio da Volkswagen nije odbacio potencijalni dogovor s Mercedesom pre više od jedne decenije. Automotive News je izvestio o priči Rating: 0

Kako je VW otkazao pregovore sa Mercedesom u vezi sa dizel motorima

Advertisement

Dizelgejt se verovatno ne bi desio da Volkswagen nije odbacio potencijalni dogovor s Mercedesom pre više od jedne decenije. Automotive News je izvestio o priči koja se dešavala između dva nemačka automobilska giganta 2005. godine.

vw-logo

Naime, Bernd Pišetsrider, tadašnji šef VW-a, želeo je da njegova kompanija uđe u partnerstvo sa Daimlerom na nekoliko ključnih projekata, uključujući i snabdevanje dizel motorima. Održani su razgovori na visokom nivou a dve strane su diskutovale o međusobnoj podeli akcija u količini od oko 10 odsto. Međutim, kada su pregovori uznapredovali, Volkswagen je odlučio da otkaže dalje diskusije i fokusira se na sopstvenu dizel tehnologiju, koja se u to vreme prebacivala na „komon-rejl“. Ova odluka je donesena zbog dodatnih 1000 evra na cenu vozila koja bi koritila Mercedesove BlueTec motore. VW se mučio sa smanjivanjem troškova proizvodnje i odlučio je da otkaže partnerstvo.

Proizvođač iz Volfsburga je nastavio sa razvojem TDI tehnologije, imavši jaku internu podršku od strane tadašnjeg predsednika, Ferdinanda Piha. Samo godinu dana nakon što su pregovori s Daimlerom propali, lansirani su prvi prototipovi EA189 motora, koji je u srcu dizel skandala, i kojeg su VW-ovi funkcioneri odobrili za proizvodnju.

Po Automotive Newsu, u to vreme se započelo sa korišćenjem takozvanog poništavajućeg uređaja. Inteligentan nelegalni softver je detektovao kada je vozilo testirano na izduvne gasove i veštački je smanjivao nivoe azotnih oksida, koji su u realnim saobraćajnim uslovima bili do 40 puta veći od dozvoljenih.

Izvor: vrelegume.rs

Komentari korisnika: