Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

Kia i Hyundai razotkrili tehnologiju punjenja solarnom energijom Reviewed by Momizat on . Kompanije sestre Kia Motors i Hyundai Motor nedavno su predstavile plan lansiranja tehnologije punjenja pomoću ‘solarnog krova’, koji će biti raspoloživ kod odr Kompanije sestre Kia Motors i Hyundai Motor nedavno su predstavile plan lansiranja tehnologije punjenja pomoću ‘solarnog krova’, koji će biti raspoloživ kod odr Rating: 0

Kia i Hyundai razotkrili tehnologiju punjenja solarnom energijom

Advertisement

Kompanije sestre Kia Motors i Hyundai Motor nedavno su predstavile plan lansiranja tehnologije punjenja pomoću ‘solarnog krova’, koji će biti raspoloživ kod određenih modela ove automobilske grupacije.

kia-solarna-energija (1)

Električno punjeni solarni paneli (ploče) biće smješteni na krovu ili poklopcu motora vozila s ciljem podrške motorima s unutrašnjim sagorijevanjem, hibridnim i električnim vozilima s dodatnom električnom snagom i tako smanjujući potrošnju goriva i povećavajući domet.

Tehnologija punjenja baterija solarnom energijom razvijena je kako bi pomagala glavnom izvoru snage, čime se povećava domet i smanjuju emisije CO2. Sistem će imati mogućnost punjenja baterija za ekološki prihvatljivija vozila električnih i hibridnih vozila, kao i za vozila s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem s ciljem smanjenj potrošnje goriva.

Automobilska grupacija Hyundai-Kia razvija tri tipa sistema punjenja pomoću solarnog krova: prva generacija sistema namijenjena je hibridnim vozilima, dok druga generacija tehnologije donosi poluprovidni sistem solarnog krova za vozila s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem. Treća generacija tehnologije predstavlja lake solarne krovove, koji su namijenjeni punjenju baterija električnih vozila.

kia-solarna-energija (2)

Prva generacija sistema, koji će se koristiti kod hibridnih modela, napravljena je od silikonskih solarnih panela, ugrađenih u standardni krov vozila. Ovaj sistem može napuniti 30 do 60 posto baterije tokom uobičajenog dana, u zavisnosti od vremenskih prilika i ostalih faktora iz okoline.

Poluprovidni solarni krov je prva tehnologija punjenja na svijetu, namijenjena vozilima s motorom s unutrašnjim sagorijevanjem

Druga generacija poluprovidnog solarnog krova koristiće se na vozilima s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem, što će biti upotreba ovakve tehnologije na svijetu. Poluprovidne panele može se ugrađivati i na panoramske krovove, što znači da prilikom punjenja propuštaju svjetlost u kabinu. Upotreba solarnog sistema punjenja će vozilima s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem omogućiti lakše ispunjavanje sve strožih ekoloških propisa, koji se tiču emisija CO2.

Treća generacija sistema trenutno je još u testnom periodu. Namijenjena je postavljanju na poklopcu motora ili krovu na ekološki prihvatljivijim električnim vozilima s namjenom postizanja najvećeg iskorištenja raspoložive energije.

Kako djeluju solarni paneli grupacije Hyundai-Kia

Solarni sistem punjenja čine solarni panel, kontroler i baterije. Kada panel apsorbira fotone iz sunčeve svjetlosti, stvara parove elektronskih rupica u silikonskim ćelijama i tako omogućava tok, koji prolazi i stvara električnu energiju.

Solarni panel snage 100W može proizvesti do 100 Wh energije (u idealnim uslovima: ljeti u podne, 1000 W/m2 intenzivnost zračenja). Kontroler ima MPPT (Maximum Power Point Tracking), koji upravlja napon i tok da može povećati učinkovitost električne energije, dobijene iz solarnih panela. Ta snaga se pretvara i skladišti u bateriji ili koristi za smanjenje opterećenosti generatora izmjeničnog toka (AC), čime se povećava domet vozila.

kia-solarna-energija (3)

“Ubuduće ćemo u vozilima viđati puno različitih tipova tehnologija električne energije. Solarni krov je jedna od prvih ovakvih tehnologij, s kojom automobili neće više biti pasivni potrošači energije, nego će je i aktivno proizvoditi,” kaže razvijač ove tehnologije Jeong-Gil Park, izvršni podpredsjednik inžinjersko-dizajnerskog odjeljenja u grupaciji Hyundai-Kia. “Ovo je uzbudljiv razvoj za nas, jer stvaramo tehnologiju s kojom će vlasnici vozila preći iz potrošača energije u proizvođače energije.”

Hyundai Motor će ovu tehnologiju ugrađivati u svoja vozila nakon 2019., čime će ispuniti globalne ekološke zahtjeve i smanjiti potrošnju goriva, dok će Kia svoje planove predstaviti uskoro.

Izvor: carlander.ba

Komentari korisnika: