Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

Mazda od 2019. godine vraća rotacioni motor Reviewed by Momizat on . Mazda je potvrdila da će u okviru novog "Zoom-Zoom 2030." plana, 2019. godine vratiti u "život" legendarni rotacioni motor. Naime, svi detalji još uvek nisu poz Mazda je potvrdila da će u okviru novog "Zoom-Zoom 2030." plana, 2019. godine vratiti u "život" legendarni rotacioni motor. Naime, svi detalji još uvek nisu poz Rating: 0

Mazda od 2019. godine vraća rotacioni motor

Advertisement

Mazda je potvrdila da će u okviru novog “Zoom-Zoom 2030.” plana, 2019. godine vratiti u “život” legendarni rotacioni motor.

motor-mazda

Naime, svi detalji još uvek nisu poznati, ali je potpredsednik prodaje i korisničkog servisa za Evropu kompanije Mazda, Martin ten Brink, potvrdio da će električno vozilo imati opciju sa produžetkom dometa u obliku novog “Vankel” motora.

Pomenuta jedinica neće imati turbopunjač. Imaće isključivo ulogu generatora i biće pozicionirana nisko kako bi održavala centar gravitacije niskim.

Ističe se da će zbog oblika “velike kutije za cipele” raditi bez vibracija, pa vozači neće ni primetiti da je aktiviran.

Iako se ističe da to nije potpuno neophodno, jer prosečan kupac putuje oko 60 kilometara dnevno od kuće do posla i natrag, cilj rotacionog motora je da otkloni brige potrošača.

Ipak, uprkos velikom fokusu ka elektrifikaciji, u Mazdi su uvereni da motor sa unutrašnjim sagorevanjem (SUS) ima potencijal.

Mazda planira da poveća toplotnu efikasnost svojih SUS motora na oko 56% to bi omogućilo budućim modelima da budu u rangu modernih EV u smislu emisije štetnih gasova.

Skyactiv-X tehnologija, prvi benzinski motor na paljenjem sa kompresijom, biće spreman za tržište za nekoliko godina.

Izvor: vrelegume.rs

Komentari korisnika: