Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

Mercedes-Benz: ABS napunio 40 godina Reviewed by Momizat on . Pre četiri decenije svetu je ponuđen tada revolucionarni sistem koji je automobile širom sveta učinio značajno bezbednijim. Radi se o sistemu protiv blokiranja Pre četiri decenije svetu je ponuđen tada revolucionarni sistem koji je automobile širom sveta učinio značajno bezbednijim. Radi se o sistemu protiv blokiranja Rating: 0

Mercedes-Benz: ABS napunio 40 godina

Advertisement

Pre četiri decenije svetu je ponuđen tada revolucionarni sistem koji je automobile širom sveta učinio značajno bezbednijim. Radi se o sistemu protiv blokiranja točkova usled kočenja, odnosno anti-lock braking systemu ili popularnije ABS-u.

Mercedes-Benz (1)

Mercedes i Bosch su ABS premijerno predstavili krajem avgusta 1978, a u komercijalnu upotrebu je ušao već do kraja te iste godine. Tačnije, ABS je po prvi put postao dostupan u S klasi W116 čija prodaja je počela pre kraja 1978. Dve godine kasnije ABS je bio dostupan kao opcija u baš svim Mercedesovim putničkim modelima, a od 1981. i u svim komercijalnim vozilima. Od oktobra 1992. ABS je postao deo standardne opreme svih Mercedesovih automobila.

Pre pojave ABS-a upravljanje automobilom za vreme snažnog kočenja je predstavljalo značajan bezbednosni rizik posebno na klizavim podlogama. Svojevremeno, Mercedes je ovaj sistem svojim kupcima pojasnio na sledeći način: “ABS koristi kompjuter koji nadzire promene u brzini rotacije točka tokom kočenja. Ako se ta brzina naglo smanji (kao što je moguće kod kočenja na klizavim podlogama) i pojavi se rizik blokiranja točka, kompjuter će smanjiti pritisak kočenja. Točak će ponovo ubrzati pa će se pritisak kočenja ponovo povećati. Ovaj proces se odvija nekoliko puta u sekundi.

Mercedes-Benz (2)

Time je dakle omogućeno snažno kočenje i na klizavim podlogama uz zadržavanje kontrole nad putanjom vozila s obzirom da upravljanje vozilom nije kompromitovano blokiranim prednjim točkovima.

Izvor: Autonet.hr

Komentari korisnika: