Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

Mercedes predstavio svjetlost za budućnost Reviewed by Momizat on . Nova tehnologija pod imenom Digital Light obećava glavno svetlo visoke rezolucije, koje projektuje sa dva miliona piksela. Ovakva vrsta svetlosnog snopa omoguća Nova tehnologija pod imenom Digital Light obećava glavno svetlo visoke rezolucije, koje projektuje sa dva miliona piksela. Ovakva vrsta svetlosnog snopa omoguća Rating: 0

Mercedes predstavio svjetlost za budućnost

Advertisement

Nova tehnologija pod imenom Digital Light obećava glavno svetlo visoke rezolucije, koje projektuje sa dva miliona piksela. Ovakva vrsta svetlosnog snopa omogućava ispis različitih slika na put. Mercedes tvrdi da se te slike mogu koristiti kao head-up display, čime uklanjaju potrebu vozača da sklanja pogled sa puta.

mercedes dl 1

Ovakve svetlosne grupe mogu biti korišćene i za komunikaciju sa drugim učesnicima u saobraćaju.

Praktičniji deo upotrebe softverski kontrolisanih svetala je optimizovan izlaz svetla shodan situaciji. Kamere, senzori i mapirani podaci se koriste za procenu uslova na putu, čime dozvoljavaju automobilu da podesi snop svetla prema situaciji. Teoretski, to znači da bi trebalo da omogući bolju vidljivost vozaču, dok u isto vreme ne zaslepljuje druge sa pogrešno rasutim svetlom. Prema rečima Mercedesa, čak i kada se svetla koriste za ispis znakova, fokus je na više na bezbednosti nego na modi. Na primer, u slučaju radova na putu, svetla imaju mogućnost da prenose saobraćajne linije na podlogu. Ili, ako automobil primeti pešaka, strelicom može da markira njegovu poziciju.

mercedes dl 11

Mercedes takođe tvrdi da će svetla moći da prikažu simbole za upozorenje pri: mrtvom uglu, napuštanju trake, sudaru, ograničenju brzine i podloge sa niskim gripom. Ako inicijalno lansiranje ove novine prođe kako treba, vrlo je moguće da ćemo uskoro ovu tehnologiju videti i na Mercedesovim luksuznim modelima. Međutim, Digital Light će za sada biti dostupan samo na Mercedes-Maybach S-klasi, sa početkom u prvoj polovini tekuće godine. Nema još reči o ceni, ali kad uzmemo u obzir da Digital Light nije dostupan ni na običnoj S-klasi, možemo samo pretpostaviti da košta puno.

Izvor: Dmotion.rs

Komentari korisnika: