Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

Novi EU propisi za homologaciju automobila Reviewed by Momizat on . Zemlje članice Evropske unije dogovorile su u ponedeljak zajednički stav za pregovore s Evropskim parlamentom o predlogu novih propisa za homologaciju motornih Zemlje članice Evropske unije dogovorile su u ponedeljak zajednički stav za pregovore s Evropskim parlamentom o predlogu novih propisa za homologaciju motornih Rating: 0

Novi EU propisi za homologaciju automobila

Advertisement

Zemlje članice Evropske unije dogovorile su u ponedeljak zajednički stav za pregovore s Evropskim parlamentom o predlogu novih propisa za homologaciju motornih vozila, uključujući i kontrolu izduvnih gasova.

ispusni-plinovi

Novi predlog je podnet nakon što je otkriven skandal s Volkswagenovim dizel motorima, koji su imali ugrađeni softver koji je na testovima pokazivao manju emisiju štetnih gasova od stvarne.

Nemačka je konačno pristala na kompromis, očekujući da se konačni tekst može još poboljšati. Prihvaćeni tekst u odnosu na originalni predlog Evropske komisije je značajno ublažen. Komisija je pozdravila i tako ublaženi tekst iako su njene ambicije bile veće.

“Dve godine nakon skandala s emisijom izduvnih gasova i dalje saznajemo nova otkrića, nove navode i istrage. Krajnje je vreme da dobijemo verodostojan, nepropustan sistem za odobravanje vozila na tržištu. To smo dužni našim građanima kao i proizvođačima automobila koji nisu varali”, izjavila je poverenica za unutrašnje tržište i industriju Elzbieta Beinkowska.

Novi propisi bi trebalo da obezbede bolji nadzor tržišta i veću kontrolu nad vlastima koje su zadužene za izdavanje dozvola za stavljanje na tržište EU-a određenih modela automobila.

Za razliku od Sjedinjenih Država, gde je otkriven skandal s Volkswagenovim dizelskim motorima, u EU nema propisa kojima bi se kaznio proizvođač i obeštetili potrošači.

S obzirom na to da nema instrumenata da direktno kazni proizvođače, Komisija je otvorila postupke protiv nekih zemalja članica zbog toga što su propustile da sakncionišu proizvođače i nisu obezbedile da određeni modeli automobila zadovoljavaju uslove za stavljanje na tržište.

Izvor: vrelegume.rs

Komentari korisnika: