Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

Novo iznenađenje za Opel iz PSA Reviewed by Momizat on . Rukovodstvo koncerna PSA obavestilo je šefove Opelove španske fabrike u Figueruelasu da će proizvodnju osnovnog modela Corsa da preseli na drugo mesto. Tako da Rukovodstvo koncerna PSA obavestilo je šefove Opelove španske fabrike u Figueruelasu da će proizvodnju osnovnog modela Corsa da preseli na drugo mesto. Tako da Rating: 0

Novo iznenađenje za Opel iz PSA

Advertisement

Rukovodstvo koncerna PSA obavestilo je šefove Opelove španske fabrike u Figueruelasu da će proizvodnju osnovnog modela Corsa da preseli na drugo mesto. Tako da španska kompanija neće dobiti dodatne investicije i verovatno će morati da smanji broj zaposlenih.

opel corsa

Odluka je veoma čudna, jer je fabrika u Figueruelasu izgrađena specijalno za proizvodnju Corse. U njoj su proizvedene sve generacije ovog Opelovog modela, počev od prvog 1982. godine. Znatno kasnije, uključena je fabrika u Eisenachu, koju je General Motors kupio nakon ujedinjenja dve Nemačke. Španska fabrika je ostala glavna za proizvodnju Corse, ali se u njoj sklapaju i verzije modela marki Vauxhall, Chevrolet i Holden, kao i modeli koji koriste istu platformu, Opel Combo (treća generacija) i minivan Opel Meriva.

U 2017. godini proizvodnja u Figueruelasu povećana je za šest odsto, odnosno 382.000 vozila. Više od polovine – 195.000 su Corse. Do prestanka proizvodnje proizvedeno je 18.000 Meriva, a modela Mokka – 68.000. Ostatak su Opel Crossland X – 63.000 i Citroen C3 Aircross – 37.000.

Sledeća generacija Corse treba da se pojavi 2019. godine i biće blizanac nove generacije Peugeota 208 i proizvodiće se na drugim mestima. Oba modela koristiće modularnu platformu CMT i trebalo je da se proizvode u Figueruelasu jer će fabrika u Eisenachu da se renovira.

Međutim, planovi su pretrpeli velike promene jer su španski radnici postavili pet zahteva rukovodstvu PSA među kojima su i garancije za očuvanje radnih mesta, indeksiranje zarada i penzija. Ovo se nije dopalo rukovodiocima Alijanse i oni su obustavili pregovore sa sindikatima, nakon čega su objavili svoju odluku. Ovo će ozbiljno da pogodi najveću Opelovu fabriku u Evropi, u kojoj radi više od 5.000 ljudi. Premeštanje proizvodnje Corse dovešće do smanjenja broja zaposlenih, tako da su sindikati odmah pozvali na novi generalni sastanak. Radnici će zvanično da zatraže od PSA da promeni svoju odluku.

Izvor: Netauto.rs

Komentari korisnika: