Pridruži se! Like AutoSnova.com

Pratite najnovije informacije iz svijeta automobilizma.

Odlaže se premijera Alpine sportskog vozila Reviewed by Momizat on . Zajednički pokušaj Renault i Caterhama usmjeren ka oživljavanju Alpina brenda, našao se u problemu. Kako su zajedno radili na modelu A110-50, koji treba da im p Zajednički pokušaj Renault i Caterhama usmjeren ka oživljavanju Alpina brenda, našao se u problemu. Kako su zajedno radili na modelu A110-50, koji treba da im p Rating: 0

Odlaže se premijera Alpine sportskog vozila

Advertisement

Zajednički pokušaj Renault i Caterhama usmjeren ka oživljavanju Alpina brenda, našao se u problemu. Kako su zajedno radili na modelu A110-50, koji treba da im posluži kao osnova iz koje će nastati induvidualni modeli dvije kompanije, odluka je bila i da se premijere konačnih modela odžre istovremeno. 

01-renault-alpine-a110-50

Renault je od potencijalnih mušterija dobio povratne informacije na ime dizajna budućeg vozila koje mu se nisu dopale tako da je projekat odložen za kraj 2016. godine!

Stanje u kom se obje strane trenutno nalaze najbolje se može opisati kao kreativna tenzija. Kako su kompanije partneri u ovom poduhvatu, potezi Renulta stvaraju domino efekat na Caterham. Tako su se britanci našli u situaciji da i pored već prije par mjeseci odobrenog dizajna, sada moraju da čekaju Renault.

Iako će po dimenzijama i stilskim rješenjima dva automobila biti skoro identična i težiti 1100 kilograma, opet se navodi i kako će francuska kompanija koristiti drugačiji pogon od svojih kolega. Alpine kao koncept raspolaže sa 253 KS, Caterham najavljuje da će njihov model imati više od 304 KS, dok Renault za sad ćuti…

Šef britanske kompanije, Graham MacDonald, nije želio mnogo da komentariše odnose ali je priznao da tenzije postoje i da projekat kasni, “Frustracije postoje na obje strane, ali mi smo od početka bili spremni na izazove. Nikada ne može biti lako, mi smo mala i agilna kompanija dok su oni velika korporacijska firma. To izaziva frustracije kod nas, a siguran sam i kod njih”.

06-renault-alpine-a110-50

Nekadašnji šef Renaulta, Carlos Tavares, bio je dugogodišnja pristalica ovog projekta, a danas njegovi nasljednici ne znaju da objasne konkretne probleme ovog projekta. Caterham je dobio uvjerenja od Renaulta da Alpine ostaje prioritet.

I Francuzi su se osvrnuli na dešavanja u vezi sa ovim projektom, “Renualt ne komentraiše glasine o budućim modelima. Međutim, možemo reći kako je standardna praksa kompanije da u razvoj novih modela uključi i mušterije. Kao rezultat takve saradnje, mi smo napravili pomak u dizajnu. Ovo je sasvim normalno u procesu dizajniranja novih modela”.

10-renault-alpine-a110-50

Sa druge strane, suvlasnik Caterhama gubi strpljenje. Tony Fernandes je prilikom predstavljanja bolida za ovogodišnju F1 sezonu spomenuo mogućnost povlačenja iz ovog takmičenja ako se ne riješi njihov status.

“Tony je strastven momak koji govori iz srca i želi rezultate, ali je upoznat i sa našim dugorčnim planovima vezanim za proizvodnju automobila”, kaže McDonald, “Prebukirani smo s porudžbinama, imamo listu čekanja od 6 mjeseci, a F1 je sastavni dio toga”.

Izvor: www.vrelegume.rs

Komentari korisnika: